Велчев предлага смяна на процедурата за държавния дълг

Министерството на финансите ще предложи на комисията, която обсъжда промени в конституцията, евентуални промени, свързани с процедурата за привличане на нов дълг независимо дали чрез нови емисии облигации, заеми от Световната банка или от МВФ, заяви при завръщането си от Швеция министърът на финансите Милен Велчев.

Юристите на министерството щели да формулират предложението до парламента. Велчев каза, че е е съгласен, че привличането на държавен дълг трябва да бъде в рамките на лимити, налагани от парламента, но процедурата като цяло трябва да се облекчи.

По думите му процедурата сега в българската конституция се различава значително от тази в Европейския съюз и е много по-сложна. Според Велчев това би била една от бариерите за бъдещото ни членство в ЕС.

В момента лимитите за емитиране на нов дълг се определят в закона за държавния бюджет. Правителството има право да прецени дали да се възползва или не от възможността да привлече финансиране. Всяка отделна сделка обаче трябва да се одобрява от Народното събрание.

Велчев обясни, че сегашния режим е установен в период, когато размерът на външния дълг на България е бил над 100 процента от БВП. Тогава страната ни е била във фактически фалит и мораториум.

Според министърът на финансите, когато нивото на задлъжнялост на България е под средното за ЕС, няма причини да продължава съществуването на тези сложни процедури.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?