Велчев препоръча на бъдещия кабинет да намали данъците

Има резерви за намаляване на данъците, но това трябва да направи следващото правителство, заяви финансовият министър Милен Велчев на среща в сряда с представители на Американската търговска камара в България. Сред участниците бяха американският посланик Джеймс Пардю и постоянният представител на МВФ у нас Джеймс Роуф.

Ако не съм в следващия кабинет, ще му препоръчам да продължи с намаляването на данъците, обяви пред бизнесмените Велчев, който отказа да се съобрази с настояванията и на експерти, и на опозицията, да намали данъците още с бюджета за 2005 година, независимо от огромния излишък, който бе реализиран през 2004 г..

Вместо да облекчи данъчната тежест още през настоящата, но последна за управлението на кабинета година, правителството заложи раздута разходна част в бюджет 2005, за който дори от МВФ признаха, че издава предизборно настроение.

Изказването на Велчев в сряда също бе издържано в предизборен дух. Финансовият министър изрази склонност да приеме и намаляване на данъка върху добавената стойност от 20 на 18 процента. Корпоративният налог може да бъде снижен под сегашните 15%, но няма смисъл да слиза под 10%, каза още той.

Министърът подкрепи и въвеждането на плосък данък, като изтъкна икономическите преимущества от единната ставка и положителния опит на други европейски страни, които са го приложили.

Практиката на плоския данък е различна в страните, които я прилагат. Някъде данъчната ставка е еднаква за всички видове данъци и осигурителни вноски. Други са приели единна ставка само за ДОД. Плосък данък от 13% за всички данъци има в Русия. От януари 2005 г. обща единна ставка въведе и Румъния.

Ако поискат мнението ми, аз ще подкрепя идеята за такъв данък, каза Велчев.

По-късно след срещата министърът уточни, че за нашите условия е подходяща единна ставка само за подоходния данък.

В България плоският данък има привърженици сред повечето водещи икономисти. Самият Велчев нееднократно е казвал, че одобрява идеята, но все я е отклонявал с аргумента, не е подходящ моментът за въвеждането ѝ.

Осигурителната тежест у нас трябва да бъде намалена, тъй като у нас тя от най-високите в Европа, каза още Велчев. Според него трябва да се намали общия размер на осигуровките, но така че за работниците тя да запази сегашното си равнище, а вноските на работодателите да се изравнят с удържаните от заплатите на служителите суми. В момента за сметка на фирмата е 70 на сто от осигурителната тежест.

С това предложение Велчев направи предизборен реверанс към бизнеса, който смята, че тежестта на осигуряването е една от основните причини за скриването на голяма част от предприемачите в сивия сектор.

Повече подробности за бъдещата данъчна политика ще изложим в предизборната платформа на НДСВ, обеща Велчев и отказа повече подробности.

Пред представителите на бизнеса той очерта и макроикономическите успехи, постигнати за последните четири години, съвпадащи с мандата на правителството на Сакскобургготски.

Икономическият растеж е нараснал от 4,1% през 2001 г. на 5,6% през 2004 г. или с 0,2 пункта повече от ръста през 2000 г. - последната пълна година от правителството на Иван Костов. Инфлацията е една от най-ниските в страните от Централна и Източна Европа, международните рейтингови агенции повишават оценките си за България, следва се политиката на намаляване на данъците, увеличават се вложенията от стратегически инвеститори, каза Велчев.

Запитан от какво са се интересували бизнесмените на срещата си с него, Велчев лаконично отговори, че са го питали какво става със споразумението за избягване на двойното данъчно облагане със САЩ и за някои положения в кодекса на труда.

По-рано пред БНР председателят на Американската търговска камара Кенет Левковиц обяви, че чуждият бизнес в България се интересува основно от приемане на промените в конституцията, свързани с покупката на земя от чужденци, реформата в съдебната система, влизането на страната в ЕС и специално за американските предприемачи - одобряването на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между САЩ и България.

Законите в България са добри, но представителите на бизнеса не са равнопоставени пред тях, изтъкна Левковиц.

Що се отнася до двойното данъчно облагане, бюрокрацията и в САЩ, и в България е доста тежка и прави спънки пред бизнеса, затова ще продължим да лобираме за подписването на спогодбата, каза Левковиц.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?