Велчев призна за необразованост в прокуратурата

Велчев призна за необразованост в прокуратурата

Някои прокурори нямат дори нужните базови познания, за да вършат своята работа, заяви в четвъртък по време на представянето доклада за работата на прокуратурата през 2006 г. пред правната комисия в парламента главният прокурор Борис Велчев. По думите му нуждата от допълнително образоване на прокуратурата е много голяма, а някои прокурори са показали незнание, което той дори отказа да степенува.

Като цяло докладът на държавното обвинение бе пълен със самопризнания за слабости в работата. Това се понрави на депутатите от правната комисия и те поощриха “новия стил” на “градивната самокритика”.

Въпреки това те заявиха, че не са разбрали изцяло 250-те страници на отчета, защото е бил пълен с цифри, които не са достатъчно прегледно представени. Сред показателите от статистиката, които се откроиха, бе фактът, че през 2006 година едва 26.4 процента от всички образувани прокурорски преписки впоследствие са доработени до обвинителни актове и вкарани в съда.

Негативно бе прието увеличаването на броя на върнатите от съда обвинения заради недостатъчно добре подготвена формулировка или липсата на данни. През 2006 година те са били 8 процента, докато в предходните две години са били съответно 4.6 и 5.2 процента.

Борис Велчев обясни това с повишените обществени очаквания към прокуратурата и последвалата от това прибързаност на неговите колеги да вкарват обвиненията. Отчетен бе и големият брой спрени производства, който през миналата година е бил 37 процента.

Главният прокурор заяви, че вече е разпоредил пълна ревизия в това отношение. По думите му инспекторатът на неговата институция се е натъкнал на шокиращи случаи. Само във Варненска районна прокуратура са намерени няколко хиляди спрени производства, които са се застояли с години.

Подобен проблем бе отбелязан и при делата с изтекла давност. Преди три месеца от Върховната касационна прокуратура заявиха, че за последните десетилетия служебна амнистия са получили общо 12 000 души заради изтичане на давността на техните казуси.

“Надявам се повече да не се стига до подобна срамна статистика”, добави Велчев.

Позитивно бе отчетен фактът, че съдът отсъжда в полза на прокуратурата в 90 процента от процесите. Оправдателни присъди получава едва 3.6 от хората, които са изправени на съд. Главният прокурор обясни липсата на припокриване между общественото мнение и статистиката с това, че обвинението “не успява да се справи в точно онези 50-100 шумни процеса, които обществото е определило за приоритетни”. Той заяви, че приоритет ще бъде ръководената от него институция да се справя и в тези ситуации.    

В крайна сметка правната комисия прие доклада на прокуратурата и констатира, че “реформата трябва да продължи със същата настойчивост и бързина”.

Доклади за свършената работа трябва да представят и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Споделяне

Още от България