Велчев призна за ново намаляване на руския дълг

Министърът на финансите Милен Велчев призна, че ако се договори плащане в кеш на частта от руския дълг, предварително договорена в ядрено гориво, ще има ново намаляване на средствата, които Русия има да връща на България. Най-работещата форма е разплащането в брой, най-вероятно ще има известно намаление на сумата, коментира министърът.

При подписването на споразумението за дълга през февруари 2002 г., Русия призна 132,5 млн.долара, които в споразумението бяха намалени до 88,5 млн. Бившият заместник финансов министър Пламен Орешарски тогава твърдеше, че всички задължения на Москва към София по различни договори от времето преди 1989 г. са около 300 млн.

Редукцията от 132,5 на 88,5 млн. тогава бе обяснена от българска страна, че 15 млн. ще бъдат изплатени кеш и то само в течение на няколко месеца, което Русия и направи. Останалата част от договорения дълг за връщане бе разпределена в 49,5 млн. под формата на доставки на ядрено гориво и 24 млн. като военни доставки.

Година след подписването на споразумението, нито една от тези две стокови форми на изплащане обаче още не е стартирала. Преди месец и половина се разбра, че българското правителство е започнало да преговаря за смяна на схемата - от ядрено гориво в кеш, за най-голямата част от дълга от 49,5 млн.долара. Промяната бе обяснена с мотива, че вътрешното натоварване с ДДС и други такси на цената на ядреното гориво прави тази форма на разплащане неизгодна. За възможността Москва да приеме изплащането в брой спомена и руският президент Владимир Путин при срещата си с българския държавен глава през януари т.г., цитиран от прессекретаря на Първанов.

Миналата седмица обаче, при посещение на български журналисти в Кремъл преди визитата на Путин в София от 1 до 3 март, Москва лансира нова схема за 49,5-те милиона - вместо в кеш, да се изплати под формата на руски инвестиции в България. От коментарите и на министър Велчев, и на заместника му Красимир Катев - който пряко отговаря за дълга, стана ясно, че това предложение не е било отправяно официално на българската страна. Днес Велчев потвърди, че това предложение не е стигало до него. В парламентарната бюджетна комисия дори се говори, че след появата на публикациите в пресата, Катев се е опитвал да се свърже с руския вицепремиер Алексей Кудрин, съпредседател на българо-руската комисия, но безуспешно.

Два дни преди визитата на Путин, днес сутринта министър Велчев заяви, че ще има развитие на въпроса с дълга към България, може би дори преди посещението на руския президент. По време на визитата ще има силен сигнал за уреждане на руския дълг, заяви финансовият министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?