Велчев: Проверяваме само правомерно ли са върнати “царските имоти”, останалите проблеми са политически

Велчев: Проверяваме само правомерно ли са върнати “царските имоти”, останалите проблеми са политически

Започната от прокуратурата проверка по казуса с т.нар. царски имоти цели да изясни дали актът на връщането им е станал правомерно – тест, дали са били използвани истински документи и или преправени и такива с невярно съдържание. Това заяви главният прокурор Борис Велчев в неделя пред бТВ като уточни, че проверката е започнала преди “доста време.”

Ако не се установи възстановяване на имотите на Симеон Сакскобургготски с неверни или преправени документи, другите проблеми, свързани с този казус, не са проблем на прокуратурата, заяви Велчев. Те са проблем на други власти в страната и главно на политическата власт, допълни той.

Велчев уточни, че няма и не може да има срок на прокурорската проверка за това извършено ли е престъпление във връзка с възстановяването на собствеността на бившия монарх и премиер на България.

“Във всеки случай изкуствено няма да бавим този процес, но няма и да го претупаме”, добави той.

По думите му прокуратурата е “обречена” периодически да бъде въвличана в политически теми, но предупреди политиците да не третират институцията като място, където трябва да решават всички проблеми на обществото.

В същото време председателят на комисията за “царските имоти” Пламен Ранчев (Коалиция за България) повтори пред БНР, че казусът е преди всичко юридически, а не политически. Ранчев обясни, че въпросът с имотите на бившия премиер е разрешен с юридически средства, анализиран е с средствата на правото и не може да бъде в никаква степен предимно политически.

Пламен Ранчев вече изрази личното си становище, залегнало и в проектодоклада, че Симеон Сакскобургготски владее незаконно имотите, защото те са му възстановени незаконно и затова точно е нужен закон.

“Ние не сме се произнасяли относно собствеността, а по-скоро относно процедурите, които са провеждани за възстановяване правото на собственост на Симеон или наследниците на бившите царе изобщо”, каза Ранчев. Становището му, споделено от повечето членове на комисията (без тези от НДСВ) е, че процедурите са извършвани без закон, поради което в голямата си част имотите са върнати без правно основание и се владеят без правно основание.

“Силно се надявам, че трябва да бъде изработен закон, тъй като материята не е уредена по никакъв начин. Това създава една празнота в правото, а аз мисля, че от гледна точка на справедливостта на Симеон Сакскобургготски като всеки един български гражданин би трябвало да му се гарантира едно право със закон да може да кандидатства и да  възстанови тия имоти, за които може да докаже правата си на собственик”, обясни Пламен Ранчев пред БНР.

След като на няколко пъти бе удължаван срокът на работа на комисията, се очаква тя да приключи с окончателен доклад след около 10 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?