Велчев се опитва да договори нова мисия на МВФ у нас през март

Финансовият министър Милен Велчев се е опитал да договори посещението на нова мисия на МВФ през март, на която евентуално да се изгладят различията между фонда и българското правителство. Това съобщи Велчев след поредицата си разговори с експерти на фонда в централата му във Вашингтон в сряда късно вечерта българско време.

В столицата на САЩ Велчев е имал срещи с първия заместник-управляващ директор на МВФ Майкъл Деплер, с ръководителя на холандската група в организацията, към която принадлежи и България, Джерон Кремерс и с ръководещия мисията на фонда у нас Ханс Фликеншийлд.

Две са основните теми на спор между правителството и фонда - за размера на минималната работна заплата и за инвестиционната дейност през 2005 г. с пари от бюджетния излишък. Разминаването в позициите на двете страни доведе до силно охладняване на отношенията на България с МВФ.

Правителството не е отстъпило от позицията си за минималната заплата, каза Велчев в четвъртък сутринта пред БНР. Имало известно, макар и много малко сближаване на позициите и по отношение на разходната дейност и по специално инвестиционната дейност в инфраструктурни проекти, обясни той.

Допреди месец фондът не желаеше и да чуе за създаването на държавна инвестиционна компания, сега е склонен да се съгласи с този проект, но при условие, че разходите на компанията за тази година се приемат за бюджетни разходи, обясни финансовият министър.

Според думите му е рано за оптимизъм по отношение на разбирателството между правителството и фонда.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?