Велчев се оплака от МВР

Министър Милен Велчев публично се оплака пред медиите, че вътрешното министерство не успява да се справи с побоите над служители от финансовото ведомство.

Поводът за репликата на Велчев по адрес на колегата му Петканов бе побоят над шеф от варненската митница във вторник вечерта.

На въпрос какви мерки конкретно ще поиска от МВР по този повод, днес Милен Велчев каза, че ще поиска да бъдат открити извършителите и най-после нещо да се направи за прекратяване на тези нападения.

"Това искане се отправя след всеки инцидент, до този момент не съм чул нещо да е постигнато", допълни министърът.

Няколко часа по-късно бе съобщено, че директорът на Второ Районно полицейско управление във Варна подполк. Марин Маринов и служители от управлението са наказани заради липсата на реакция след побоя над началника на митническото разузнаване в града Николай Бъчваров. Установено е, че нападателите на Бъчваров са двама млади мъже.

Шефът на митническото разузнаване и разследване бе бит във вторник вечерта. Бъчваров е бил нападнат около 19.00 ч., пред входа на кооперацията, в която живее. След боя той е прегледан в болница и му е издадено медицинско за множество травми по гърба и лицето, съобщиха от агенция "Митници". Според тях побоят е свързан с дейността на Бъчваров и припомниха, че в последните месеци във Варна са хванати измама с алкохол и цигари за близо 600 000 лв., измама при внос на 37 740 кг пилешко месо, опит за контрабанда на около 10 000 бутилки алкохол със защитени търговски марки, задържане на три контейнера с фалшиви цигари, опит за отклоняване от режим на 580 000 кг плодове и зеленчуци, задържане на 5000 кг суровина за производство на дрога.

Финансовият министър вчера коментира, че нападенията над митничари и данъчни са реакция на икономически интереси, засегнати от реформата в двете администрации.

Преди малко повече от месец, посред бял ден на спирка в центъра на София жестоко бе пребита данъчна служителка на Главна данъчна дирекция, един от най-добрите експерти по разкриване на фалшиви бандероли и ценни книжа. 64-годишната жена бе удряна с метална тръба и постъпи в "Пирогов" със счупена ръка, избити зъби, отоци по цялото лице. В края на миналата година, пред дома си бе пребит и началника на дирекция "Ревизии" в данъчната администрация Николай Петков.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?