Велчев скептик, че България ще получи изцяло иракския дълг

България едва ли може да се надява, че ще получи някога 100% дълга си от Ирак, но целта е този процент да бъде колкото се може по-висок, заяви днес финансовият министър Милен Велчев. Той повтори тезата на външния министър Соломон Паси, че България има шанс да върне дълга си при смяна на режима на Саддам Хюсеин. Според Велчев всяко решение на конфликта с Ирак - дали с военни, или с мирни средства, ще доведе до по-добри условия за връщането на този дълг.

Коментарът си финансовият министър направи след откриването на конференцията "Вторичен пазар на ипотечните облигации в Югоизточна Европа". Цитиран от БТА, Велчев заяви: "Не бих казал, че войната в Ирак ще се отрази добре на България. Ще се отрази добре разрешаването на конфликта и по-добре е това да стане с мирни средства".

Вчера заместник външният министър Любомир Иванов заяви, че САЩ смятат, че България е една от страните, които ще си получат дълга от Ирак. Това условие било поставено още в самото начало на сондажите на Вашингтон за евентуалната готовност на България да допринесе за евентуални силови действия срещу режима на Саддам Хюсеин. "Тогава ние веднага започнахме дискусия по двата аспекта, които са от пряк материален интерес за България, а именно връщането на дълга и следвоенното възстановяване на Ирак", заяви Иванов и добави, че досега сме получавали само позитивни отговори по тези въпроси. "Разбира се, никой не може да каже каква точно ще бъде ситуацията след развръзката, не е ясен, например, петролният добив и капацитетът на Ирак да плаща. САЩ обаче са позитивно настроени и смятат, че ние ще бъдем една от водещите страни като получател на дълга от Ирак", уточни заместникът на Соломон Паси.

Още от България