Велчев склонен да намали капитала на инвестиционната компания, както иска МВФ

Министърът на финансите Милен Велчев призна косвено в сряда в традиционния си месечен онлайн разговор с граждани, че е склонен на намаляване на капитала на държавната инвестиционна компания, която бе създадена с решение на правителството в края на миналата година с капитал 340 млн. лв. от бюджетния излишък за 2004 г.

Това ще е една от основните теми, които ще се обсъждат с мисията на МВФ.

Експертите на фонда начело с ръководителя на мисията Ханс Фликеншийлд започват в четвъртък едноседмичен преглед на изпълнението на двегодишното предпазно споразумение, сключено между правителството и фонда през август 2004 г.

МВФ бе против създаването на компанията, но после отстъпи, като поиска капиталът ѝ да бъде намален и средствата от нея да не бъдат изразходвани преди изборите. Мотивите на МВФ са да бъдат свити държавните разходи тази година поради опасения, че вдигането на минималната работна заплата на 150 лв. ще натовари бюджетните разчети.

Според Велчев прегледът на мисията на фонда може да завърши успешно, но цената за това още не е определена. "Намаляването на средствата в инвестиционната компания е една от опциите, които ще се обсъждат през следващите седмици", каза той.

Министърът посочи, че досега няма отпуснат нито лев от компанията и това ще стане след изрично решение на Министерския съвет. Според него най-рано проекти ще започнат да се реализират със средства от фонда преди края на март.

Думите му влязоха в противоречие с казаното от шефката на бюджетната комисия Нина Радев във вторник на среща с кметова на общини, която не допуска капиталът на компанията да бъде намален, въпреки натиска на МВФ.

Пак във вторник и кметът на Русе Елеонора Николова обяви, че общината вече работи по един проект - крайбрежен колектор, който е финансиран с 1 млн.лв. от компанията за инвестиции. Проектът е кандидатствал чрез екоминистерството и става въпрос само за довършването на третия етап, уточни тогава Николова.

От своя страна при пристигането си в сряда по обед в София ръководителят на мисията на МВФ Ханс Фликеншийлд също посочи, че основен проблем в разговорите с правителството ще бъдат тазгодишните бюджетни разходи и капиталът на инвестиционната компания. Разходите по тази компания са твърде големи и продължават да будят притестение, каза Фликеншийлд.

Той посочи, че не вижда нищо притеснително, ако не бъде постигнато разбирателство с правителството и мисията не успее да завърши успешно прегледа на споразумението. Ще се върнем наесен и ще разговаряме със следващото правителство, каза ръководителят на мисията.

Все пак той изрази надеждата, че прегледът ще завърши с успех, "за да се създадат очаквания за стабилност в несигурния предизборен период".

Споделяне

Още от Бизнес