Велчев убеждава МВФ да преглътне новата минимална заплата заради сивия сектор

25-процентното увеличение на минималната работна заплата вече не е непреодолимо препятствие в преговорите с МВФ и не е пречка за идването на мисия през март т.г. Това мнение изрази финансовият министър Милен Велчев след срещите си с управителния директор на МВФ Ан Крюгер в Давос.

Според Велчев, има реален шанс България да постигне споразумение с фонда въпреки това увеличение.

В Давос Велчев лично обяснил на Крюгер, че реалната работна заплата в България на практика е по-висока от тази, която отчита статистиката. Причината е сивият сектор - изплащането на част от заплатите на ръка, без да се осчетоводяват. Това означава, че разликата между реалната средна заплата и новата минимална не е толкова обезпокояваща, заключи Велчев.

Той изтъкнал пред Крюгер и факта, че правителството все още се бори срещу практиката у нас да се начисляват данъци и осигуровки върху минималната работна заплата, а реално на служителите да се изплащат по-големи суми. Според него увеличението на минималната заплата няма да натовари работодателите с по-големи разходи за подчинените им, тъй като те и в момента дават тези пари, но под друга форма.

Според финансовият министър, тези обяснения подействали успокояващо на представителите на Международния валутен фонд.

Споделяне

Още от Бизнес