Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Велчев закрива безмитните магазини

0 коментара

Финансовото министерство ще закрие безмитните магазини, обяви изненадващо днес министър Милен Велчев. Ведомството ще остави само магазините на международните летища и гари, както и на бордовете на самолетите и в международните пътнически влакове, каквато е европейската практика.

Закриването на безмитните магазини бе една от 9-те оповестени от Велчев мерки. Преди дни той обяви, че ведомството е подготвило пакет от мерки, които ще ударят контрабандата и сивата икономика. С изключение на безмитните магазини и въвеждането на нови бандероли, останалите обявени днес мерки са вече известни, а част от тях се прилагат.

Финансовият министър повтори пред журналистите, че обявеният днес пакет от мерки е най-вероятната причина за компромата срещу него, както Велчев определя скандала с яхтената снимка. Чрез медиите Велчев призова обществото да подкрепи усилията на финансовото министерство и да демонстрира нетърпимост към контрабандата и сивата икономика.

Безмитните магазини

Безмитните магазини са един от основните източници за вкарването в България на акцизни стоки без бандерол, заяви днес финансовият министър. Ведомството ще закрие 44 безмитни магазини по сухопътните ГКПП-та и пристанищата.

Съпоставката между касовите обороти на безмитните магазини и пътникопотока показва, че между тях няма никаква зависимост. На практика е невъзможно да се контролира дали лицата, извършили покупки в магазините, преминават държавната граница. Данните от магазините показват нереални търговски обороти, които не могат да се натрупат само от продажби на дребно, но и от търговия на едро, които не са разрешени в подобен тип магазини. Всяко едно от дружествата-оператори на безмитните магазини обаче има и други дейности, които оказват влияние върху крайния резултат и по този начин данъчното облагане се деформира.

16 фирми осъществяват към момента дейност като безмитни оператори.

От налагането на тази мярка ще пострада най-силно компанията "Трансимпекс", която има 15 магазина и е собственост на президента на "Нове холдинг" Васил Божков - Черепа. Други по-известни компании, притежаващи безмитни магазини, са "Кореком - Принцес" на собственика на хотел "Принцес" Суди Озкан - 4 и "Братя Василеви" на председателят на Съюза на работодателите Васил Василев- 3.

Един от магазините с най-големи обороти е този на ГКПП Капитан Андреево, собственост на фирмата "Б.Н.К." на Веселин Балевски, бивш съветник за младежта и спорта на премиера Иван Костов.

Именно този магазин, макар и опосредствено, бе даден като пример от финансовия министър за огромните обороти, които вървят чрез безмитната търговия. През 1998 г. в него е реализиран касов оборот от 13 174 806 щ. долара. Изчисленията показват, че среднодневният оборот при 24 часов работен ден без почивни дни е около 36 хил.щ. долара, което прави 100 щ.долара оборот на всеки четири минути.

Изнасяйки тези цифри, министърът каза, че съпругата на притежателя на този безмитен магазин е била секретарка на няколко министри на финансите преди него. Става дума за Мими Балевска, за която Велчев изрично уточни, че към нея няма никакви претенции, затова тя продължава да работи в един от отделите на министерството.

Данните на министерството на финансите показват, че през 2000 г. те са декларирали приходи от над 251 млн.лв. и са платили данък печалба 6 926 406 лв. През следващите две години приходите отбелязват ръст и са съответно 338 млн.лв. и 344 млн.лв., а платените данъци са 9 346 759 лв. и 9 361 902 лв.

Според неофициалната статистика, че загубите за бюджета от неплатени акцизи, ДДС и др. за стоки, дошли от тези магазини, са за над 50 млн.лв.

Финансовият министър припомни, че директивите на ЕС също предвиждат премахването на безмитната търговия. През 1999 г. Евросъюзът взе решение да закрие безмитните магазини, с изключение на тези по летищата, което бе въведено от следващата 2000 г.

Нови бандероли за цигарите и алкохола

От началото на следващата година Министерството на финансите ще въведе нови бандероли за цигарите и алкохола, бе втората обявена мярка. Те ще имат холограмна лента, подобна на тази на банкнотите, за да се намали до минимум възможността да бъдат фалшифицирани. Цената им щяла да остане под 1 стотинка.

Велчев съобщи, че от началото на 2001 г. до края на март 2003 г. данъчните органи са извършили около 294 хил.проверки, при които са иззети 656 000 бутилки алкохол и 135 000 кутии с цигари. Били наложени санкции на обща стойност от 740 хил.лв.

Всички големи нарушители са предадени на прокуратурата, но до момента в министерството на финансите няма информация за образувано следствено дело.

Данъчната полиция

Третата мярка, обявена от Велчев, бе предстоящото създаване на Служба за фискални разследвания, известна под името Данъчна полиция. От няколко месеца финансовият и вътрешният министър спорят пред НДСВ дали да се въведе данъчна полиция и към кое ведомство да се създаде. Проектът, подготвен от финансовото министерство, на два пъти не можа да пробие аргументите на МВР против пред съвета за икономическа политика на НДСВ. Велчев обаче използва разразилия се скандал с доклада на МВР за престъпността и оповестяването на общи снимки на него, Севлиевски и разработвания от службите Иван Тодоров - Доктора, за да си извоюва създаването на данъчна полиция. Това стана на последното заседание на Политическия съвет на НДСВ в началото на тази седмица.

Както неведнъж е обявявано досега, целта на новото звено е да разследва най-крупните данъчни измами, като получи частични полицейски правомощия, свързани и с претърсване, изземване на документация, представяне на доказателствен материал, годен за съдебно заседание. Целта е опитни в данъчното законодателство служители да могат да осигуряват годни за съда доказателства за данъчни измами, което в момента е един от основните проблеми пред наказването на финансовите измами.

За необходимостта от данъчна полиция се заговори най-активно след побоя над шефа на ревизорите Николай Петков ноември м.г.

Днес Велчев припомни, че във всички страни в ЕС и в почти всички от Централна и Източна Европа функционират подобни структури, които разследват данъчни измами. Те са към министерството на финансите, защото това е ведомството, което отговаря за прилагането на данъчното законодателство и за осигуряването на приходи в бюджета.

ДДС-сметката и акцизните складове

Задължителното използване на ДДС-сметката от тази година е довело до 3-кратно намаляване на измамите с данъка само за първите три месеца на 2003-та, съобщи днес Велчев. В резултат на задължителното ѝ използване за сделки, при които ДДС е над 1000 лв., фирмите, които не са големи данъкоплатци, са намалили с около17% декларирания ДДС за възстановяване и са увеличили с 16% ДДС за внасяне. Това водело до увеличаване на нетните резултати за бюджета с около 40 млн. месечно.

ДДС-сметката бе въведена на 1 юли м.г. като задължителна за откриване от всички фирми, регистрирани по този данък, но доброволна за използване. Стимулът фирмите да я ползват бе по-облекчения режим за възстановяване на ДДС.

Велчев пак съобщи, че предстои приемането на нов закон за акцизните складове, който ще намали обхвата на стоките, обект на облагане по този начин, като ще отпаднат бирата, вината, етиловия алкохол, тютюневите изделия и минералните масла.

Национална агенция по приходите

Изгражданата от няколко години агенция, която ще обедини контрола върху данъчните и осигурителните плащания, също бе спомената от финансовия министър в пакета от мерки - удар срещу контрабандата. Велчев припомни, че от 1 юли т.г. стартира пилотния проект в град Бургас, като целта е да се повиши събираемостта на данъчно-осигурителните вноски и да се намали дела на сивата икономика, на данъчните измами и на корупцията.

От министерството на финансите очакват да бъде подобрена ефективността на ревизиите и да се намалят разходите за сграден фонд и режийните разходи на разпръсната сегашна структура.

Програмно бюджетиране

Програмното бюджетиране също бе посочено като мярка срещу сивата икономика. Още бюджет 2003 бе обявен за първия, в който то ще бъде приложено. За голяма част от министерствата обаче този подход се оказа непосилен. Най-показателният пример бе министерството на здравеопазването, което не успя да изготви конкретни програми за действие с точно определени мерки и поиска бюджет като процент от БВП.

Днес от финансите припомниха, че основното предимство на програмното бюджетиране е прозрачността по отношение на бюджетните разходите.

Подобряване на митническия и данъчния контрол

Министър Велчев очерта като основни мерки работата на консултантите от "Краун ейджънтс" и въвеждането на мобилен митнически контрол. Според него положителен резултат има и от плащането на ДДС и акцизи по банковите сметки на митническата администрация. Това позволило проверки в реално време дали е направено ефективно плащане, за да се освободи дадената стока.

По думите му ефектът от тези мерки се вижда в данните за първото тримесечие на 2003 г., които показват излишък от 110 млн.лв. вместо планирания дефицит от 304 млн. лв. По думите на Велчев, част от сивите пари излизат на светло.

Финансовият министър посочи и приетите преди ден от парламента нови правомощия на митническите органи да разследват контрабанда и отклонението от транзит, чрез промени в Наказателно процесуалния кодекс.

Борба срещу нелегалния софтуер, център за сигнали и информация

Въведените права на данъчната администрация да проверява за нелегален софтуер също бяха отчетени от финансовото министерство. Само от три големи проверки в София, Пловдив и Варна в периода между октомври 2002 г. - април 2003 г., са иззети над 25 хил. оптични носители на информация с нелегален произход.

Велчев съобщи още, че министерството на финансите е започнало работа по създаването на единен комуникационен център за ведомството и второстепенните разпоредители с бюджетни средства. В него ще се приемат сигнали за корупция от граждани, ще се правят справки за дейността на администрацията. Ведомството на Велчев подготвя и Интернет-портал, който ще управлява организирането на обществените поръчки.

На финала, Милен Велчев оцени ефекта от пакета мерки на 500 млн.лв. годишно, което било достатъчно за две допълнителни пенсии.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.