"Великата" ограда по границата с Турция ще глътне още 5-10 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова прогнозира, че оградата по границата с Турция ще глътне още 5-10 млн. лева.

Предполагам, че ще съумеем да изградим почти цялото продължение с отпуснатата сума, заяви Бъчварова и добави, че е възможно след окончателното проектиране да са необходими още средства, но те ще бъдат значително по-малко.

Има ефект от съоръжението на местата, където е изградено, но то пренасочва натиска по отворените места, мотивира се Бъчварова.

Миналата седмица правителството е отпуснало още 44 млн. лева за довършването на оградата по границата с Турция, след като проектът вече погълна над 100 млн. лева. Така оградата се превърна в един от най-сериозните инвестиционни проекти на правителството.

Оградата по границата с Турция се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът е спешността на съоръжението. Към момента обаче няма засилен миграционен натиск.

По времето на правителството на Пламен Орешарски бяха построени първите 30 киломентра на чувствително по-ниски цени. Тогава обаче проектът се движеше от военните.

От БСП на няколко пъти вече поискаха обяснения около проекта и заподозряха нередности.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?