Великденската ваканция на 110 000 българи в Гърция е спасена

Превозвачите омекнаха пред Борисов и граничната блокада падна до ултиматум

Великденската ваканция на 110 000 българи в Гърция и загубите за около 100 млн. лв. на туристическия бранш у нас са спасени. В ролята на спасител отново влезе премиерът Бойко Борисов.

Заканата на превозвачите да блокират гръцката граница за празниците и така да си върнат на гръцките фермери за 40-дневната стачка, която им донесе милиони загуби, се сведе само до ултиматум след среща с Борисов и ресорния транспортен министър Ивайло Московски в Министерския съвет.

Миналата седмица български превозвачи обявиха, че ще затворят границата с Гърция на Велики петък - 29 април, от 10 часа и до 8 май ще бъде въведена блокада за всякакви видове превозни средства на всички пунктове.

След срещата с премиера без блокада

Блокада на границата няма да има, но за последен път се прави този компромис от страна на превозвачите, каза след срещата Московски. Той изрази благодарността премиера към всички асоциации на превозвачите за решението им да се откажат от първоначалното си намерение.

"Надявам се догодина през февруари гръцките фермери да не постъпят както през последните 10 години, защото това би било голяма обида за толерантността на българската нация", каза Борисов.

Превозвачите влязоха в положение и приеха да отстъпят в името на това границата да работи нормално и българските и гръцките граждани да пътуват свободно, посочи транспортният министър.

Така българските превозвачи се оказаха доста по-мекушави от гръцките фермери, които не се трогнаха от посещението на Борисов на граничната бразда през февруари и продължиха блокадата още няколко дни. Тя беше вдигната чак след като се намеси гръцкият главен прокурор.

Ултимативна декларация

Българските превозвачи обаче се подадоха на убеждението на премиера и излязоха след срещата с "ултимативна декларация".

"Ще има ултимативна декларация, която ще съдържа призив към Гърция - ако от сега нататък се допусне блокиране на границата, абсолютно целият бизнес и всички български браншове съответно ще блокират и те границата, така че по максимален начин да бъде реципрочно отговорено на тези гръцки действия", каза транспортният министър Московски.

Председателят на асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски обяви, че компромис повече няма да се прави. "Призоваваме и други браншове, който иска да я подпише, но смятаме,че при едно следващо незаконно блокиране на българо-гръцката граница ще има вече сериозен отпор относно всички отношения с Гърция, не само между превозвачи и туристи, а въобще с всичко", каза Столарски.

Миналата седмица той обясняваше колко са сериозни превозвачите. "Още през февруари предупредихме българите, че ще предприемем ответна блокада. Показваме, че сме сериозни. Ще си изкараме и ние барбекютата, да видят гърците, които десет години ги чакаме да станат коректни", каза Столарски преди срещата с премиера.

Туристическият бранш спаси печалбата

От туристическия бранш заявиха, че ако гръцките фермери още веднъж блокират границата, и те "ще си покажат" зъбите.

Ако се стигне до контра-блокади, туристическият бранш ще преглътне евентуални загуби, декларира след срещата Байко Байков, председател на Асоциацията на турорепаторите и туристическите агенти.

"Както разбрахте, дадохме един ултиматум на нашите съседи, ако искат да бъдем истински европейци, ако искат да правим бизнес и да си ходим на гости, трябва да се съобразят с нас. В противен случай ние ще покажем своите зъби, каквато и цена да платим", закани се Байков.

Очакванията са около 110 000 българи да пътуват за Великден и Гергьовден в Гърция. Около 80 000 гърци пък се очаква да ползват туристически услуги у нас. Така загубите на българския туристически бизнес се оценяваха на около 100 млн. лв. при блокада на границата от страна на превозвачите.

Европейски механизъм при подобни казуси

Премиерът Бойко Борисов ще разговоря с министъра на външните работи Даниел Митов, за да бъде извикан гръцкият посланик и до края на тази седмица да му бъде връчена декларация от името на превозвачите, за да може да се информират съответно и гръцките власти.

Борисов заяви, че се надява и Европейската комисия да допринесе блокада на българо-гръцката граница повече да няма. "Отговорът на еврокомисаря, че това е работа между България и Гърция е крайно незадоволителен и безотговорен , защото това е межодународен път", каза Борисов.

Европейската комисия трябва да разработи механизъм, който да съдържа инструменти за намеса в казуси като този на българо-гръцката граница по време на подобни проблеми, смята Московски. Той припомни, че досега ЕК не се е намесвала в предишни блокади от страна на гръцките фермери. Отговорите на нашите жалби са се фокусирали върху това, че това са взаимоотношение между две съседски европейски държави и те трябва да търсят решението.

"Ние считаме, че Брюксел трябва да има механизъм, който да съдържа инструменти за намеса в подобен тип казуси по време на самите проблеми, а не месеци след това. Ще продължим да работим в тази посока, тъй като такъв механизъм няма изработен от ЕК, което за нас е проблем", каза Московски.

Премиерът Бойко Борисов напомни, че България не се е съгласила да вдигне ограда на българо-гръцката граница, както са настоявали други европейски страни, "само защото те са наши съседи и приятели и за векове ще живеем заедно". По тази причина Борисов се надява гърците да спазват поетите европейски ангажименти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес