Великденци поставят 21 проблема за решаване пред НДСВ

В декларация, адресирана до НДСВ и българското общество, членовете на Българския Великден определят 21 проблема за решаване, върху които управляващите и обществото трябва да си фокусират вниманието, съобщи Дарик радио.

Като повод за написването на декларацията великденци посочват създалото се напрежение в българската политическа система и опитите за финансова дестабилизация на страната, без изрично да споменават подадената миналата седмица оставка на финансовия министър Милен Велчев. В документа се казва, че правителството на НДСВ постигна много положителни промени и реформите трябва да продължат.

Според декларацията, първият въпрос за решаване е физическата сигурност, здравето и образованието на българите, които трябва да бъдат приоритет №1 на правителството. Съдебната реформа трябва да бъде проведена решително. България трябва да запази валутният борд до приемането си в ЕС като гаранция за финансова стабилност.

В документа се съветва бюджетният дефицит да върви към намаляване, а не към увеличаване, да бъде намалена държавната администрация. Натиск за увеличаване на дефицита и промяна на консервативната фискална политика бе посочен от Велчев като първи мотив за оставката.

Предлага се премахване на данъка върху капиталовите пазари и намаляване ставката на ДДС от 20 на 15%, както и въвеждане на всеобщи редовни имуществени декларации, за да се ограничи корупцията. Великденци настояват да се приеме закон за рисковия капитал.

В декларацията се препоръчва митниците да бъдат приватизирани чрез международен конкурс, като се запази държавния контрол.

Предлага се да се премахне Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. БТК, Булгартабак, Булгаргаз и НЕК да се приватизират по най-бързия начин, като главен критерий е предложената цена, а бъдещите купувачи да бъдат освободени от следприватизационен контрол, настояват още великденци.

Те предлагат да се закрият и агенциите за чуждестранни инвестиции и за насърчаване на търговията.

Вместо да се намалява работната седмица, да се върнат временните трудови договори и да се намалят праговете за задължително социално осигуряване, се препоръчва в декларацията. Великденци предлагат да се премахнат и данъците върху представителните разходи и горивата на фирмите, както и върху даренията за образование.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?