Великите инки от Кремъл

Има много обяснения за това как Писаро е успял да завладее империята на инките само със 160 войници. Той имал коне, огнестрелно оръжие и желязо. Инките обаче имали планини, в които европейците не можели да дишат нормално, а в планините, както ни учи Афганистан, хората могат успешно да се бият с камъни не само срещу коне, а и срещу танкове и хеликоптери.

Едно от обясненията за невиждано бързото завладяване на инките гласи, че местните вождове в районите, през които минавал Писаро, просто се страхували да докладват на Атауалпа, че идват завоеватели. Вместо това те докладвали, че Писаро идва, за да се поклони пред Великия Инка. Такава била управленската структура в империята.

Губернаторът на Нижгородската област Шанцев, храбро докладвал на Шойгу (министър на извънредните ситуации на Русия – бел. ред.), че неговата област ще се справи с огъня със собствени сили, много напомня притчата за устройството на империята на инките.

В днешния свят няма природни катастрофи. Има само социални катастрофи. Земетресение, което в Калифорния би отнело живота на пет-шест души, в Хаити уби 230 000. Броят на жертвите не бе следствие от земетресението, а от социалното устройство на Хаити.

В още по-голяма степен това се отнася за горските пожари: бедствие, което по дефиниция не връхлита внезапно села и градове.

Сушата бе налегнала Русия от два месеца вече, но държавата просто не ѝ обръщаше внимание. Бедствието стана глобално, но губернаторите все тъй рапортуваха, че ще се справят сами. Село Каменка в Нижегородска област изгоря два часа, след като Министерството на извънредните ситуации бодро рапортува в сутрешната сводка, че "няма активни огнища на пожар".

Схванали, че няма смисъл да чакат помощ от властите, жителите на село Борковка в същия регион наеха трактори и фадроми, отидоха в гората и започнаха сами да изсичат противопожарна полоса, за да предпазят къщите си. На мястото обаче пристигна

милиция, пристигнаха прокурори и замалко не образуваха наказателно дело срещу селяните. За това, че понечили сами да потърсят спасение от пожарите, щом държавата бездейства.

След ден-два селото изгоря.

Днес просто няма кой да се бори с огъня, защото по-рано охраната и защитата на горите бе задължение на горските стопанства. През 2007 г. обаче бе приет Горският кодекс, горските стопанства бяха разформирани, а закрилата на горите бе поверена на съответните ползватели - търговски фирми.

Експерти предупредиха, че заради този кодекс Русия просто ще бъде опожарена, но в негова полза действаха могъщи лобисти - собственици на целулозно-хартиени комбинати и хора, свързани с пазара на недвижима собственост. Те буквално го пробутаха през Държавната дума, а твърде мощен бе и натискът от администрацията на президента Путин.

Сравнителните данни за жертвите от горските пожари в развитите държави и в Русия са просто ужасяващи. В САЩ и в Европа при подобни пожари загиват най-вече пожарникари. В Русия обаче сред пламъците намират смъртта си обикновени хора.

В село Борковка пожарникарите по принцип не биха могли да станат жертви на пожара: там просто нямаше пожарникари. В огромното село Верхняя Верея с 341 къщи дежуреха две пожарни коли, но те свариха да избягат, а после на пепелището бяха открити 8 трупа.

В Масловка, предградие на Воронеж, пожарникарите заявиха пред хората, останали без подслон, че имали заповед да не гасят жилищни сгради, изпълнявайки друга задача: да пазят от огъня съседната Осма градска болница, чиито пациенти бяха евакуирани на 29 юли.

Държавата днес не отговаря за охраната и защитата на горите; губернаторите представяха рапорти, издържани в розови краски; пожарните екипи (подчинени в момента на Шойгу) бяха изтеглени дори от големи села, а федералната агенция за горите Рослесхоз явно бездействаше (нейният началник Савинов, родом от Петербург, през цялото време не коментира събитията нито веднъж). Заради всичко това държавата цели два месеца просто не забелязваше пожарите, както Атауалпа не забелязал напредването на Писаро.

През това време Владимир Путин бе зает с други неща. Посети събор на байкъри и пя заедно с наши доблестни разузнавачи песента "С чего начинается Родина".

Щом жертвите станаха вече десетки (никой не знае истинския им брой), Путин се яви на едно от пожарищата, облечен с чиста риза, и обеща на хората нови благоустроени жилища още до есента.

След което, впечатлени от думите на премиера, някои селяни пречеха на огнеборците да спасяват жалките им колиби: ей, вие не чухте ли, че ще строят за нас жилища с подобрения?

Разбира се, че ще построят. Или във всеки случай ще отпуснат пари за това. Поне колкото за възстановяване на Южна Осетия. И парите ще бъдат усвоявани пак от онези, които рапортуваха, че пожари няма, и забраняваха на хората да спасяват селата си под заплаха от наказателна отговорност. 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?