"Велико народно въстание" – сблъсъци, обгазени и арестувани на блокиран площад (видео)

МВР предупреди, че ще използва физическа сила и помощни средства при необходимост

Големият протест срещу правителството "Велико народно въстание" преминава под полицейска блокада, затворен площад, със сблъсъци, използване на лютив спрей и арестувани. Той започна от 8 сутринта в сряда, за да посрещне депутатите в първия им работен ден след лятната ваканция. Още тогава стана ясно, че МВР е възприело тактиката протестът да остане само на площада между президентството и бившия Партиен дом, където вече се помещава парламентът.


Сн. БГНЕС

Бул. "Дондуков" бе затворен от полицаи и техника. На ъгъла на БНБ бе другата блокада – там напряко през площада бяха паркирани няколко полицейски буса и камионетки. Между тях бе разположен плътен кордон от тежко оборудвани полицаи. Зад гърба им – на площада пред Царския дворец - бяха струпани подкрепления от служители. До мястото на протеста можеше да се стигне само откъм президентството и покрай ЦУМ.

Протестът, който продължава през целия ден и кулминацията му е вечерта, бе разнороден и многоброен. На площада се събраха много граждани, включително млади хора, които са обичайни участници в продължаващите 56 дни демонстрации, инициирани от "Отровното трио". Там имаше привърженици на извънпарламентарното обединение "Демократична България", на инициативата "Правосъдие за всеки", на сдружение "Боец", майките от "Системата ни убива", както и партия "Възраждане" заедно с председателя си Костадин Костадинов.

Яйца и лютив спрей

"Великото народно въстание" срещу управляващите започна още с хвърляне на яйца, ябълки, домати и копия на банкноти от 500 евро срещу полицаите, завардили сградата на бившия Партиен дом. Премиерът Бойко Борисов не удостои с присъствието си откриването на новата сесия на Народното събрание, но пък реч произнесе президентът Румен Радев, който бе бойкотиран от управляващите. Основната задача на ГЕРБ в този ден е да осигурят 120 подписа за внасянето на проекта си за нова конституция и свикване на Велико народно събрание, което им дава възможност да изкарат докрай управленския си мандат, вместо да подадат исканата от протестиращите оставка. ДПС обаче поиска експертно правителство като алтернатива на предсрочните избори.


Сн. Mediapool

Напрежението на площада се повиши малко преди 10 ч. сутринта. Група протестиращи се опитаха да пробият блокадата пред БНБ. Полицията отговори с лютив спрей, палки и щитове. Обгазените бяха десетки и хората бързо се отдръпнаха. Този сцена се повтори многократно през следващите два часа. Срещу полицаите бяха хвърляни яйца, домати и пластмасови бутилки. Няколко протестиращи дори се опитаха да извадят павета от площада, но задачата им се видя трудна и се отказаха. Други започнаха да клатят полицейските бусове в опит да ги обърнат. Тази процедура бе повторена многократно без успех. Пред Партийния дом полицаите бяха замеряни със слама.


Сн. Mediapool

Малко след началото на протеста от СДВР дадоха извънреден брифинг, на който началникът Георги Хаджиев заяви, че полицията е решена да използва сила. Той отчете, че имало 20 пострадали служители. На няколко места около площада бяха паркирани линейки, където обгазени и ударени търсеха помощ.

Сред пострадалите бяха и екипите на бТВ и БНТ. Журналист от вестник "Сега" пък не е бил допуснат от полицията да отразява събитието.


Сн. БГНЕС

"Многократно призовавахме гражданите да протестират мирно. От кадрите става ясно, че агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 униформени са обгазени. Принудени сме да използваме средства за лична защита. Ако напрежението ескалира, ще се използва физическа сила. Замерят колегите с камъни, яйца, домати. Надявам се, че ще се вслушат в призива ни. Да запазим гражданския мир", заяви Хаджиев.

Той изрази надежда протестиращите да се вслушат в призива на СДВР.

"Опитваме се да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание. Ние сме там, за да запазим гражданския мир и да не допускаме грубо нарушаване на обществения ред. До момента полицейските служители са пасивни", каза Хаджиев.

На Фейсбук страницата "СДВР - Столична полиция" бяха публикувани снимки, на които се вижда протестиращ, който държи щит с надпис "Жандармерия". Не става ясно дали го е направил сам или е взет от органите на реда.

Десетки задържани

Малко преди 10 часа десетки протестиращи бяха изведени от полицаи и отведени настрани към бусове на жандармерията.

Някои бяха арестувани след като успяха да преминат през полицейския кордон. Други бяха задържани заради агресия срещу полицаите – скачане върху служебните коли, блъскане на униформените. Арестите имаше още рано сутринта, когато протестиращите започнаха да хвърлят яйца. Голяма група недоволни бе спряна пред Военния клуб и не бе допусната до протеста.


Снимка: Фейсбук на СДВР

Не сме виновни ние

"Заради агресията излязоха колеги с каски и щитове, но не сме провокирали протестиращите. Въпреки че на първа линия бяха колегите с жълти жилетки, първоначално се направиха опити за разклащане и обръщане на полицейски автомобили. В последствие започнаха да хвърлят предмети към колегите - ябълки, лук, домати, яйца. Има задържани. Обстановката е динамична", каза Иван Георгиев от Охранителна полиция, който ръководи униформените на площада.

По думите му, търсен е диалог с протестиращите, но те го отбягвали.


Струпаната на бул. "Дондуков" полицейска техника. Там стои и подкреплението за полицаите, които са обградили сградата. Снимка: Mediapool

Протестът започна да оредява около обяд. Различни групи недоволни си тръгнаха. А полицията остана по блокираните улици. Граждани не бяха допускани по нито една от пресечките на бул. "Дондуков" между Партийния дом и бул. "Левски".

Че се готви блокада на центъра стана ясно още във вторник, ден преди протеста. В социалните мрежи се появиха множество на снимки на колони с полицейски коли и техника, които пътуваха в София. Около "Александър Невски" пък бяха струпани камиони с водни оръдия, които така и не бяха използвани. На самия площад пред президентството много хора се оплакваха от проблеми с интернет връзката.

Протестиращи къртиха жълтите павета

Участници в протеста в центъра на София в сряда започнаха да къртят жълтите павета. За това свидетелстват постове в социалните мрежи и видео, разпространено от СДВР.

От снимки се вижда, че младежите използват националния трибагреник за целта.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов осъди акцията:

"Любимите на поколения софиянци и гости на града жълти павета, сравнявани със златните пътеки от "Вълшебникът от Оз", един от ярките символи на българската столица. Преживели танкове, бомбардировки и всякакви исторически превратности", посочи той във Фейсбук до снимки на младежи, къртещи паветата.

Споделяне

Още по темата

Още от България