Великобритания: Без възможност за like-ове във Фейсбук, ако нямаш 18 години

Британските подрастващи ще бъдат лишени и от достъп до порносайтове

Великобритания: Без възможност за like-ове във Фейсбук, ако нямаш 18 години

Британските деца и тийнейджъри до 18 години ще бъдат лишени от възможността да ползват функцията "like"(харесвам) във Фейсбук и Инстаграм, съгласно новите правила за защита на децата в социалните мрежи.

По-рано тази седмица британският регулатор обяви новия кодекс от правила за технологичните компании в страната, според който социалните мрежи ще са длъжни да съблюдават 16 изисквания, сред които да се забрани децата да бъдат поощрявани да прекарват повече време в интернет, съобщиха британски медии.

Става дума за техники, прилагани от платформите да насърчават потребителите да се ангажират с активност в социалните мрежи – като "лайковете" във Фейсбук или "стриковете" в Снапчат.

Освен това компаниите ще са задължени да ограничат до минимум събирането и съхранението на персонални данни на деца, няма да имат право да споделят тази данни, нито пък да ги използват за комерсиални цели. Освен това няма да имат право да следят местоположението (геолокацията) на младите потребители.

Следващо изискване е непълнолетните да не бъдат обект на таргетирана реклама, освен ако няма наложителна причина за това.

Компаниите трябва да въведат надеждна проверка за верификация на възрастта на потребителите.

Новите изисквания означават, че сайтовете трябва да имат две версии: за възрастна и за детска аудитория, уточнява "Таймс". Ако технологичните компании не успят да покажат, че съумяват да различават възрастни от непълнолетни потребители, тогава ще са длъжни да дадат на всички потребители същата степен на защита, каквато на децата.

Правилата ще важат не само за британските компании, но и за чуждестранните, работещи в страната. Нарушителите са заплашени от крупни глоби- 4% от годишния оборот на компанията, което за Фейсбук би означавало 1.6 млрд. долара.

Експерти коментираха пред "Таймс", че ако тези правила влязат в сила в този си вид, то някои американски технологични гиганти няма да могат или ще преценят за неизгодно да продължат да работят на британския пазар и сайтовете им ще станат недостъпни в страната.

Обсъждането на новите правила, предложени от информационния регулатор, ще продължи до края на май месец. Окончателната версия на кодекса, определян от британските власти като нов международен стандарт, се очаква да влезе в сила от 2020 г.

Британският комисар по информацията Елизабет Денхам заяви: "Това е свързано поколение. Интернет и всичките му чудеса са вградени в техния всекидневен живот. Ние не трябва да възпрепятстваме нашите деца да го използват, но трябва да изискваме те да бъдат защитени, когато правят това. Този кодекс прави това".

При разработването на правилата са отчетени мненията на родители, деца, но също така на разработчици на приложения, софтуерни дизайнери и академичните среди.

Лейди Бийбън Кайдрън, която е председател на фондацията "5Rights" и ръководи парламентарното обсъждане по създаването на препоръките, коментира, че кодексът е "начало на ново споразумение между децата и технологичния сектор", пише "Гардиън". Твърде дълго не признавахме правата и потребностите на децата в интернет, което доведе до трагични последици, смята тя.

"Твърдо вярвам с силата на технологиите да трансформират нашия живот, да бъдат сила на доброто и да могат да решават проблемите с правата и защитата на нашите деца. Но за да изпълнят тази си роля, те трябва да отчитат интересите на децата, не само собствените си търговски интереси", коментира още Кайдрън.

Британските подрастващи ще бъдат лишени от достъп до порносайтове

Друга мярка, предвидена в новите правила за регулиране на дейността на интернет компаниите във Великобритания, предвижда непълнолетните да нямат достъп до порносайтове.

За да предоставят достъп до сайт с порнографско съдържание, компаниите собственици на онлайн платформите трябва да верифицират информацията за това, че потребителят е над 18 години.

Потребителят ще трябва да представя удостоверение за самоличност като шофьорска книжка или специална карта, която да може да се купува в магазините, потвърждаваща възрастта.

Всеки сайт, който не спазва тези правила, ще бъде санкциониран с глоба до 250 хил. паунда или достъпът до него да бъде блокиран за всички потребители на територията на Великобритания, съобщава "Дейли Телеграф" в сряда.

Изданието цитира проучвания, според които близо две трети от тийнейджърите на възраст 15-16 години, половината от тези на 11-16 години и 28% от децата на 11-12 години посещават порносайтове.

Споделяне

Още от Свят