Великобритания бясна на исканите от Брюксел 100 млрд. евро за Брекзит

Тереза Мей

Великобритания е готова на крути мерки, ако Брюксел продължава да настоява страната да заплати огромна сметка при предстоящия Брекзит.

Страната може да напусне ЕС без преговори, ако съюзът ѝ поиска 100 млрд. евро при напускането, заяви в интервю за "Сънди таймс" министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис. По думите му дори 1 млрд. евро са "прекалено много пари" за британското правителство.

"Трябва да можем да се оттеглим (от преговорите). При известни обстоятелства, ако се наложи, трябва да имаме силите да го направим", посочи Дейвис.

Ако бъде осъществен "твърдият" сценарий за Брекзит, Лондон ще настоява Брюксел да му изплати неговия дял от Европейската инвестиционна банка и други общи проекти, пък каза премиерът на кралството Тереза Мей в интервю за в. "Сънди телеграф", цитирано от БТА.

"Много се спори какви може да бъдат задълженията на Великобритания или, нещо повече, какви може да бъдат нашите права върху платеното от нас досега. Посочихме ясно, че ще разглеждаме едновременно и правата, и задълженията", посочи Мей.

Запитана в кои сфери Великобритания може да разчита да получи своя дял при напускане на ЕС, тя отговаря: "Има (Европейска) инвестиционна банка, има (Европейски) инвестиционен фонд, има различни области". Това според нея ще е "важна част от преговорите".

Според вестника обаче Мей за пръв път е заявила публично, че се стреми да запази дела на Великобритания в ЕИБ и след Брекзита. Според правителствени източници на "Сънди телеграф" британското участие в това финансово-кредитно учреждение е 16 на сто - близо 10 милиарда лири или 13 милиарда долара.

По-рано британски медии информираха, че Брюксел планира да представи на Великобритания увеличена "сметка за Брекзита" в размер на 85 милиарда лири или 110 милиарда долара - за поети по-рано задължения, напомня ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?