Плевнелиев в интервю за в. "Обзървър":

Великобритания да вземе пример от политиката на България към имигрантите

"XXI век е не издигане на стени, а събарянето им, свързването на народи, култури, икономики, промишленост"

Великобритания да вземе пример от политиката на България към имигрантите

Президентът Росен Плевнелиев отправи своеобразна похвала към кабинета "Орешарски", съветвайки в интервю за в. "Обзървър" британското правителство да почерпи опит от българските си колеги по отношение на политиката си към имигрантите.

"Ние дори бихме могли да дадем урок на Великобритания. Като държава, която не е толкова богата и толкова силна, се опитваме да изясним не толкова какъв брой хора може да дойдат в България, а как можем да ги интегрираме", смята държавният глава.

Той призовава властите на Острова да се придържат към традициите си на "глобална сила, проправила път за интеграцията", а не да използват страховете на хората, визирайки кампанията срещу имигрантите от България и Румъния, водена от лидера на Британската партия на свободата Найджъл Фараж.

"Българите днес повдигат много въпроси за демократичното, толерантно и хуманно британско общество. Дали днес във Великобритания пишем история на преминаване към изолация, национализъм и краткосрочни политически похвати?", запита държавният глава.

По думите на Плевнелиев политиците трябва да са готови да кажат неудобната истина и да отстояват "неприятните, но нужни решения", дори и с цената в краткосрочен план това да се отрази негативно на рейтинга им, предава БТА.

Той посочва още, че заради засилващите се притеснения на българите, които вече се намират в Англия, по време на срещата на върха на ЕС във Вилнюс в края на миналия месец е поискал обяснение от британския премиер Дейвид Камерън за "действията, езика и плановете" на британското правителство. В отговор получил уверения, че българските граждани няма да бъдат дискриминирани.

По думите на Плевнелиев пред в. "Обзървър" "всеки един от нас, било то България или Великобритания, е слаб, когато е изолиран". Той отправя съвет към Камерън да помисли как историята ще го оцени, тъй като един политик не остава в историята с всекидневните си задачи и решения.

"XXI век е не издигане на стени, а събарянето им, свързването на народи, култури, икономики, промишленост", добавя президентът без обаче да коментира в интервюто си факта, че само преди ден главният секретар на МВР Светлозар Лазаров настоя изграждащата се по границата ни с Турция телена ограда да бъде удължена.

Споделяне

Още по темата

Още от България