Великобритания даде на ЕС още време за ратифициране на търговската сделка за Брекзит

Майкъл Гоув

Великобритания прие искането на Европейския съюз да бъде отложена ратификацията на търговското споразумение за отношенията им след Брекзит до 30 април, обяви държавният министър Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.

По-рано този месец ЕС поиска от Великобритания допълнително време за ратифициране на споразумението чрез удължаване до 30 април на временното прилагане на сделката, за да се гарантира, че тя ще бъде преведена на всичките 24 езика в блока за целите на парламентарното разглеждане.

Гоув написа до заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович следното: Мога да потвърдя, че Обединеното кралство се съгласява датата, на която временното прилагане ще спре, да бъде удължена до 30 април 2021 година. Той допълва, че Великобритания очаква да няма повече закъснения.

Днес се разбрахме да удължим до 30 април крайния срок, до който ЕС да ратифицира споразумението, потвърди говорител на британското правителство, цитиран от АФП.

Задълбоченото проучване на текста от 1250 страници в Европейския парламент започна в средата на януари. Евродепутатите се надяват да го гласуват през март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?