Великобритания депортира радикалния ислямист Абу Катада

Великобритания депортира радикалния ислямист Абу Катада

Военен самолет с радикалния ислямист Абу Катада излетя тази сутрин от летище във Великобритания за Йордания, с което приключи дългогодишна съдебна битка на поредица британски правителства за екстрадирането му.

Телевизиите показаха проповедника, роден в Палестина, облечен в бяла джелаба, при качването му на самолета на Кралските ВВС в базата Нортхолт западно от Лондон, който излетя в 2,46 ч. местно време. Абу Катада тръгна за летището с полицейски конвой от затвора Белмарш в 23,57 ч., предаде Франс прес.

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей потвърди, че 53-тодишният проповедник, когото един съдия нарече "посланикът на Бен Ладен в Европа", е напуснал страната.

"Абу Катада бе екстрадиран към неговата страна на произход Йордания, където ще бъде съден за тероризъм. Неговото заминаване увенча усилията, полагани за експулсирането му от 2001 г., и смятам, че ще бъде приветствано от британското общество", каза тя.

Мъжът с истинско име Омар Махмуд Мохамед Осман е роден през

1960 г. във Витлеем и притежава йорданско поданство, тъй като Западният бряг е бил под йордански контрол в момента на раждането му. През 1999 г. е осъден в Йордания задочно за подготовка на атентати, по-специално срещу американското училище в Аман. През 2000 г. отново е осъден на 15 години затвор по друго обвинение за подготовка на атентат. Екстрадирането му стана няколко седмици след ратифицирането от Аман на споразумение Лондон, гарантиращо, че доказателства, получени чрез мъчения, не  може да бъдат използвани срещу него при процес в Йордания.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?