Великобритания е близо до елиминиране на вируса, причиняващ рак на маточната шийка

Великобритания е близо до елиминиране на вируса, причиняващ рак на маточната шийка

След въвеждането в училищата на програма за масова ваксинация срещу човешкия папилома вирус (HPV), много малко сексуално активни млади жени във Великобритания се заразяват с вируса, който причинява рак на маточната шийка, пише "Гардиън".

През 2008 г., когато ваксинацията започва, 15% от младите жени са били инфектирани с човешки папилома вирус, който циркулира сред сексуално активните хора. Два типа HPV 16 и 18 причиняват преобладаващата част от случаите на рак на маточната шийка.

Данните на здравните власти показват, че нивото на инфекциите с HPV е спаднало до 2% сред жените между 16 и 18 години между 2014 и 2018 г. В извадка от 600 тествани млади жени през 2018 г. не са открити инфекции.

Данните увеличават надеждите, че случаите на рак на шийката на матката ще спаднат драстично през следващите години и в крайна сметка ще бъдат елиминирани. Все още няма измеримо въздействие върху заболеваемостта от рак. Ракът най-често се диагностицира на възраст между 25 и 29 години, обикновено при скрининг.

Ваксинационното покритие срещу HPV е високо: 83.9% от момичетата на 9-годишна възраст имат приложени препоръчителните две дози от ваксината.

Д-р Ванеса Салиба, консултант по епидемиология в Агенцията по обществено здраве (Public Health England), каза, че цифрите са ясно доказателство, че имунизационната програма е успешна.

"С милиони млади жени, защитени чрез ваксинация срещу HPV, очакваме да видим голямо намаление на случаите на рак на маточната шийка през следващите години и въвеждането на програмата за момчета ще ускори този напредък", каза тя. "Насърчавам родителите на всички момичета и момчета, отговарящи на изискванията, да се възползват от тази потенциално животоспасяваща ваксина", заяви тя.

Ваксинацията за момчета беше въведена миналата година, тъй като HPV може също да причини рак на ануса, пениса и някои видове рак на главата и шията. HPV 6 и 11 причиняват 90% от гениталните брадавици, разпространението на които също е спаднало за първи път при жени от 16 до 18 години от 7-10% между 2010 и 2017 г. на 4% през 2018 г.

11 млн. дози от ваксината са приложени на млади жени в Англия, което означава, че над 80% от жените на възраст от 15 до 24 години са защитени, сочат още данните на здравните власти.

Въпреки това група изследователи, които са публикували анализ на данни от клинични изпитвания на ваксината в списанието на Кралското медицинско дружество (Royal Society of Medicine) поставят под въпрос дали ваксинацията ще предотврати случаи на рак на маточната шийка.

Изпитванията са комбинирали случаи на напреднала цервикална болест и такива на слаби изменения в клетките, които могат спонтанно да изчезнат и са проследили повечето жени за шест години или по-малко.

"Ние не открихме достатъчно данни, за да заключим ясно, че HPV ваксината предотвратява по-тежки аномалии в клетките, които в крайна сметка могат да се превърнат в рак на шийката на матката", казва водещият изследовател д-р Клеър Рийс от Лондонския университет "Куин Мери".

Джонатан Бол, професор по молекулярна вирусология в Университета в Нотингам, заяви, че няма съмнение, че ваксините защитават срещу видовете вирус, причиняващи рак на шийката на матката.

"Но авторите в своя провокативен труд изтъкват някои важни моменти, подчертавайки, че HPV ваксинацията не е абсолютната панацея за превенция на рака на маточната шийка, например в случаите, когато ракът не е причинен от HPV инфекция", казва той.

Според него посланието е, че все още се нуждаем от по-пълно разбиране на дългосрочните ползи и ефикасността на ваксинацията срещу HPV и да гарантираме, че адекватният скрининг за рак е достъпен за всички.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят