Великобритания е близо до предсрочни избори през декември

Лейбъристите ще подкрепят искането на Борис Джонсън в замяна на отказ от сделката му за Брекзит

Великобритания е близо до предсрочни избори през декември

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин обяви, че партията му ще подкрепи провеждането на предсрочни парламентарни избори, за които настоя и премиерът Борис Джонсън.

Корби обясни тази позиция с обстоятелството, че вече е отпаднала вероятността Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без сделка.

"Нашето условие за изключване на варианта (за Брекзит) без споразумение вече е изпълнено" с дадената от ЕС отсрочка", каза Корбин, цитиран от Франс прес.

Той направи това изявление часове преди консервативният британски премиер Борис Джонсън да поиска още веднъж от депутатите да подкрепят предложението му за предсрочни избори на 12 декември.

Основната цел на предсрочните избори е да се излезе от патовата ситуация в парламента по въпроса за Брекзит.

Камарата на общините отхвърли в понеделник вечер предложението на Джонсън за произвеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 декември. Опозиционните партии обаче вероятно ще се съгласят за избори на 9 декември, тъй като тогава студентите все още няма да са във ваканция.

Според местната преса Джонсън е готов да оттегли договорената сделка за Брекзит в замяна на предсрочните избори. Той се надява да си върне парламентарното мнозинство, тъй като в проучванията неговата Консервативна партия има около 10 пункта преднина пред Лейбъристката партия.

"Най-радикалната кампания за промяна"

Корбин от своя страна заяви, че партията му ще "започне най-амбициозната и радикална кампания за реална промяна, която страната ни е виждала някога".

Лейбъристите все повече разпознават идеята за нов референдум по сделката за Брекзит, в който да има и въпрос дали Великобритания да не се откаже от развода.

Лейбъристите ще се опитат да привлекат нови гласове, включително на имащите право на глас младежи на 16 и 17 години.

Изборите срещу парламентарната парализа

Джонсън настоява, че страната се нуждае от нови избори, за да излезе от задънената улица с напускането си на Европейския съюз.

"Не можем да позволим парламентът да остане парализиран. По един или друг начин трябва да отидем на избори", каза снощи пред депутатите Джонсън

През септември лейбъристите в парламента на два пъти блокираха опитите на Борис Джонсън да предизвика нови избори.

Разводът с ЕС трябваше да се случи до края на октомври, но европейските лидери дадоха на Лондон отсрочка до 31 януари. Ако Великобритания не излезе до края на ноември, вероятно ще трябва да предложи свой еврокомисар.

Каква е играта на Борис Джонсън?

Борис Джонсън се отказва да прокара споразумението си за Брекзит и прави нов опит за насрочване на избори през декември, обобщава ситуацията вестник "Гардиън".

Британският премиер ще се откаже от опитите си да прокара споразумението си за Брекзит през парламента в опит да получи подкрепата на Либералните демократи и Шотландската национална партия (ШНП) за предсрочни избори преди Коледа, въпреки че партиите още спорят на коя дата да се произведат те, пише изданието.

Вчера Борис Джонсън не успя да получи гласовете на две трети от депутатите, които му трябваха за насрочване на избори съгласно съществуващия закон, след като голяма част от опозиционните депутати се въздържаха.

Той обаче каза, че днес ще внесе изменение на този закон, което ще позволи произвеждане на избори на 12 декември. За този план ще му е достатъчно и обикновено мнозинство, така че би могло да се насрочат избори с подкрепата на Либералните демократи или ШНП.

Лидерката на Либералните демократи Джо Суинсън каза, че не ѝ допада предложената от Джонсън дата 12 декември, тъй като по това време много университети вече са излезли във ваканция и студентите са се върнали по родните си места.

За избори на 9 декември парламентът трябва да приеме съответния нормативен акт до четвъртък, но ако са на 12 декември, текстът може да се приеме и следващата седмица, отбелязва "Гардиън" и напомня, че британският парламент се разпуска следващата сряда.

Джонсън се надява да си върне парламентарното мнозинство

Джонсън иска избори, за да получи възможността да си възвърне загубеното парламентарно мнозинство, пише в. "Вашингтон пост". Колебанията на лейбъристите да подкрепят нови избори според анализатори се дължат на несигурност как ще се представи партията им.

Най-новите допитвания дават на Консервативната партия на Джонсън 10 пункта преднина пред Лейбъристката партия, отбелязва вестникът.

Избори срещу отказ от сделката на Джонсън

Либералните демократи казват, че биха се съгласили за избори на 9 декември, три дни по-рано от предложената от Джонсън дата, стига той да се откаже от плана си да се опита да прокара през парламента договореното с Брюксел свое споразумение за Брекзит, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Преди да подкрепят нови избори, Либералните демократи и ШНП трябва да бъдат удовлетворени от формулировката на правителственото предложение, ангажимента на правителството да не прокарва споразумението си за Брекзит и датата на изборите.

Джонсън пък ще иска гаранции, че те няма да се опитат да внасят изменения в текста, отбелязва вестникът.

Сходни интереси

Въпреки недоверието между политическите партии, интересите им са сходни.

Консерваторите искат да призоват британците да им дадат мандат за бързо излизане от ЕС. Либералните демократи искат избори преди Великобритания да напусне ЕС, защото тяхната платформа е Брекзит да се анулира. Това послание ще стане невалидно, ако изборите се произведат, след като Великобритания вече е излязла от ЕС, пише "Ню Йорк таймс".

ШНП иска избори възможно най-скоро, защото бившият ѝ лидер Алекс Салмънд ще бъде съден догодина по обвинения в опит за изнасилване и сексуално нападение - нещо твърде неудобно за предизборната им кампания.

Лейбъристите са особено уязвими заради непопулярността на Корбин и сложната му позиция по Брекзит, но избори през декември ще са рисковани и за консерваторите. Редица места на торите в южната част на страната са под въпрос заради растяща подкрепа за противопоставящите се на Брекзит Либерални демократи, пише изданието.

Остава неясно и дали поддръжниците на Брекзит ще обвинят Джонсън или парламента за нарушаването на обещанието на премиера да се излезе от ЕС на 31 октомври "каквото ще да става".

Избори преди Великобритания да напусне ЕС биха задържали в играта твърдолинейната Партия на Брекзита на Найджъл Фараж, което ще ѝ позволи да отнеме важни гласове от консерваторите.

Избори в коледния период са извънредно редки във Великобритания.

Политиците се опасяват, че гласоподавателите няма да са склонни да отидат до урните в зимния студ или че ще се подразнят от объркването на приготовленията им за коледната ваканция, отбелязва "Ню Йорк таймс". 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?