Великобритания е извършила ефективна кибератака срещу "Ислямска държава"

Великобритания е извършила ефективна кибератака срещу "Ислямска държава"

Великобритания е извършила "голяма нападателна кибер кампания" срещу "Ислямска държава", обяви директорът на Правителствената централа за комуникации (Government Communications Headquarters - GCHQ), цитиран от Би Би Си.

Според Джереми Флеминг, който е бивш агент на МИ5, резултатът от офанзивата е с "широк обхват" и тя е намалила възможностите на групировката да координира атаките си и да разпространява пропаганда.

 

В публична реч в Манчестър пред конференция по кибернетична сигурност той каза, че операцията е "прекалено деликатна, за да бъде обсъждана", но е показала колко ефективна може да бъде една насочена кибератака.

Шефът на GCHQ отправи критики към Русия заради нейното, по думите му, "недопустимо кибер поведение", което е "растяща заплаха" за Обединеното кралство и неговите съюзници.

 

Той спомена безразборните атаки с вируса NotPetya срещу Украйна, който после се разпространи по света. Впоследствие Лондон и Вашингтон обвиниха за това кибернападение руски военни, което Москва отрече.

 

Според Флеминг руснаците не играят по правилата, като "замъгляват границите между престъпните и държавните действия", предаде Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят