Великобритания, Франция и Германия въвеждат банкова такса

Великобритания, Франция и Германия се споразумяха да въведат такси върху банките, съобщиха трите страни в съвместно комюнике, цитирано от информационните агенции във вторник.

Идеята за налагане на годишна такса върху счетоводния баланс на банките, с изключение на депозитите на клиентите, бе предложена от германския канцлер Ангела Меркел като част от програмата ѝ за глобалната реформа на финансовите пазари.

Британският финансов министър Джон Озбърн обяви въвеждането на банкова такса във Великобритания от януари догодина. Целта е да се гарантира, че банките "ще дадат справедлив и значителен принос за изплащането на тежестта, свързана с намесите на държавата за възстановяване на банковата система в условията на финансова криза", допълват трите страни.

"Въвеждането на банкова такса във Великобритания беше обявено днес", се казва в съобщението, като се има предвид извънредния бюджет, представен от Озбърн след като Консервативната партия на Дейвид Камерън спечели парламентарните избори миналия месец.

Според разчетите на британското финансово министерство в хазната ще влизат 2 млрд. паунда като данъчни постъпления от финансовите институции.

Отбелязва се, че Германия е обявила рамката за национална банкова такса в края на март "и ще внесе законопроект в Министерския съвет през лятото". Германия очаква приходи от 1.2 млрд. евро от въвеждането на таксата.

Франция "ще представи подробностите около банковата си такса в следващия бюджет", очакван по-късно тази година, се казва още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес