Великобритания готви нова регистрация за всички граждани на ЕС в страната

Великобритания готви нова регистрация за всички граждани на ЕС в страната
Британското правителство се готви да обяви процес на регистрация за живеещите във Великобритания около 3 милиона граждани на ЕС като първа стъпка към уреждане на правния им статут след Брекзита, съобщи британският в. "Гардиън".
 
Очаква се правителството да предложи на гражданите на ЕС да "заявят интерес" и да получат документи за правото да живеят и работят във Великобритания след 2019 г., когато тя ще напусне европейския блок. 
 
Правителството се надява събраната информация да помогне за установяване на числеността на хората, които ще кандидатстват за пребиваване, след като Великобритания излезе от ЕС, така че да предотврати лавина от молби в деня на Брекзита, отбелязва вестникът.
 
Очаква се процедурата за регистрация да е в специална нова схема, създадена за гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания. 
 
Тя няма да е в сегашната процедура за разрешително за постоянно пребиваване, изискваща от кандидатите тонове документи, с които да докажат, че имат право да останат в страната.
 
Няма законово задължение гражданите на ЕС да кандидатстват за карти за пребиваване, но мнозина панически се втурнаха да си осигурят документа, смятайки, че това е единственият начин да докажат статута си след Брекзита, припомня "Гардиън".
 
Миналата седмица "Файненшъл тайм" съобщи, че европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще получат същите права, които имат сега, и след като Великобритания напусне ЕС. 
Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?