Великобритания и ЕС очертаха план за действие във връзка с протокола за Северна Ирландия

Великобритания и ЕС очертаха план за действие във връзка с протокола за Северна Ирландия

Великобритания и Европейският съюз очертаха план за действие във връзка с протокола за Северна Ирландия и техни представители ще се срещнат отново след две седмици, предаде ДПА.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският държавен министър за Брекзит Майкъл Гоув се споразумяха да потвърдят ангажираността на двете страни със Споразумението от Разпети петък, да разговарят с бизнес организации и с представители на гражданското общество в Северна Ирландия и да работят заедно за решаването на всички въпроси, свързани с границата на остров Ирландия. Двамата ще се срещнат отново не по-късно от 24 февруари.

Гоув и Шефчович заявиха, че са провели "откровена, но конструктивна дискусия" и че ще положат всички възможни усилия за прилагането на решенията, договорени на 17 декември.

Заместник-председателят на ЕК посети вчера Лондон, за да разговаря с Гоув във връзка с неразбирателствата между ЕС и Великобритания през последните няколко седмици. На срещата бяха обсъдени проблемите, възникнали във връзка с протокола за Северна Ирландия, който предвижда контрол върху движението на стоките между британската провинция и останалата част на Обединеното кралство.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?