Великобритания и ЕС влязоха в остър сблъсък за Гибралтар

Испания иска "съвместен суверенитет" върху територията

Гибралтар

Британски политици направиха много остри изказвания през уикенда по отношение на бъдещето на Гибралтар.

Министърът на отбраната Майкъл Фалън обеща да защити британската територия по всякакъв начин.

Според испанския външен министър Жозе Мануел Гарсия-Маргало обаче жителите на Гибралтар сами трябва да решат дали да останат в ЕС, а кралството настоява за „съвместен суверенитет“ върху територията, намираща се на Пиринеите.

В проекта за насоките на бъдещите преговори между 27-те и Великобритания, публикуван в петък, се казва, че след Брекзит "никое споразумение между ЕС и Великобритания няма да може да се прилага на територията на Гибралтар без споразумение между кралство Испания и Обединеното кралство". Това означава, че Мадрид може потенциално да блокира достъпа на Гибралтар до всякакво търговско споразумение, постигнато между Великобритания и ЕС, опасява се политическата опозиция в британската задморска територия.

Документът предстои да бъде гласуван от европейските лидери на срещата им на 29 април.

По този повод британският външен министър Борис Джонсън заяви в неделя, че Гибралтар не е за продан.

"Гибралтар не е за продан. Гибралтар не може да бъде изтъргуван по време на преговорите за Брекзит“, каза Джонсън пред в. "Телеграф".

В изказването си пред изданието министърът изтъкна, че политиката на правителството му остава твърда и постоянна.

"Суверенитетът на Гибралтар не може да бе променян без изричното съгласие на Обединеното кралство и народа на Гибралтар", посочи той. По думите му статутът на Гибралтар не се е променял от 1713 година.

"Присъединяването на Великобритания към Общия пазар през 1973 г., когато Испания още не беше член, не промени нищо. Нищо не би трябвало да се промени и днес", добави Борис Джонсън.

Жителите на Гибралтар гласуваха за оставането в състава на Обединеното кралство на два независими референдума през 1967 г. и 2002 г. Повечето от тях обаче гласуваха срещу „Брекзит” на референдума през 2016 г.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?