Великобритания и ЕС започнаха нов кръг преговори за Брекзит

Великобритания и ЕС започнаха нов кръг преговори за Брекзит
Великобритания и Европейският съюз започнаха в понеделник първи пълен кръг преговори за Брекзит, съобщиха световните агенции.
 
"Миналия месец поставихме добро начало, но сега навлизаме в същността на въпроса", каза британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис пред репортери в централата на Европейската комисия в Брюксел, където беше посрещнат от главния преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние.
 
"За нас сега е невероятно важно да постигнем добър напредък", заяви Дейвис.
 
"Сега е време да се заловим за работа и да направим тези преговори успешни", добави той.
 
Барние каза, че на срещата с Дейвис миналия месец, когато двамата си размениха подаръци и разговаряха за сложните въпроси, които трябва да решават, е бил постигнат "значителен напредък", а сега ще бъдат обсъдени "съществени проблеми за Брекзит".
 
Главният преговарящ на ЕС отказа да даде повече подробности и заяви, че ще направи това в четвъртък след приключването на четиридневния кръг преговори.
 
"Необходимо е да проучим и сравним позициите си, за да постигнем добър напредък", каза той.
 
Преговорите тази седмица ще се съсредоточат върху правата на гражданите, искането на ЕС Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността, проблема за границата с Ирландия и въпроса за юрисдикцията на Съда на ЕС. 
 
Миналата седмица Мишел Барние заяви, че засега отчита различия в позициите на Брюксел и Лондон по въпроса за правата на гражданите.
 
Преговарящите ще се разделят на групи за обсъждане на различните теми, а за четвъртък е планирана пресконференция.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?