Великобритания и Франция са пред споразумение за отваряне на границата

Великобритания и Франция са пред споразумение за отваряне на границата

Франция и Великобритания могат да постигнат споразумение за отваряне на границата им днес до обяд, съобщава Би Би Си.

Според в. "Телеграф" след разговор с френския президент Еманюел Макрон британският премиер Борис Джонсън планира мащабна кампания от тестове за шофьорите на тежкотоварни камиони, които искат да стигнат до континента.

Британското правителство подготвя необходимите инфраструктури, след като Франция настоя всеки шофьор на ТИР, преминаващ границата, да представя отрицателен тест за коронавирус.

Франция временно затвори границата си с Великобритания още в неделя вечерта за преминаване на хора и камиони, блокирайки най-големия транзитен маршрут на британската търговия с континентална Европа. Километрични опашки от камиони се оформиха близо до пристанище Дувър, основен пункт за преминаване на стоките, търгувани между Великобритания и континента.

Според френския министър по европейските въпроси Клеман Бон мерките влизат в сила от утре.

ЕС днес ще се опита да хармонизира мерките на отделните страни членки за спиране на разпространението на открития във Великобритания нов щам на коронавируса, предаде Франс прес. Целта е повторното отваряне на границите да се извърши координирано и да се позволи завръщането на пътници и шофьори на камиони, които се оказаха блокирани във Великобритания от внезапно въведените през уикенда ограничения.

Насоките на ЕК

Европейската комисия издаде днес препоръки до държавите от ЕС заради ограниченията, наложени за пътуванията от и към Великобритания след откриването на новия щам на коронавируса.

Комисията отбелязва, че до края на годината е в сила преходният срок след оттеглянето на Великобритания от ЕС. Дотогава според ЕК не би било редно държавите от ЕС да ограничават пътуването от и към Великобритания, а от 2021 г. следва да възприемат тези пътувания като връзки с чужда държава. В ЕС е в сила списък на чужди страни, чиито граждани могат да пътуват по основателни причини до държави от Общността.

ЕК предлага с Великобритания да бъдат установени коридори за бързо преминаване на стоки. От Нова година се препоръчва до следващо нареждане всякакви двустранни пътувания да бъдат ограничавани, ако не са по съществен повод - по работа или по семейни причини. Тази препоръка не се отнася за граждани на ЕС или на Великобритания, които пътуват към родината си, нито за чужденци с европейски или британски статут на трайно пребиваване, или когато пътуват към дома.

За онези, за които движението остава възможно, се препоръчва изследване до 72 часа преди пътуването, за да не бъдат поставяни под карантина. За служителите в превозите се предлага да бъдат освободени от всякакви ограничения, когато пътуват по работа. За пътуващите транзит се предлага да не бъдат поставяни под карантина, но се допуска да бъдат изследвани. ЕК настоява за отмяна на всякакви ограничения в движението на самолетите и влаковете между европейските и британските граници.

Германия въведе допълнителни ограничения

Германия разшири забраната за пътническите полети от Обединеното кралство със забрана на железопътния, автобусния и морския транспорт, съобщи федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес.

Шпан обяви, че разширената мярка е влязла в сила в полунощ, ден след спирането на полетите. Подобна мярка е приложена и спрямо Република Южна Африка, където също е бил установен новият вариант на коронавируса, заради който бяха спрени полетите от Великобритания.

Новите мерки ще бъдат в сила до 6 януари. Изключения се правят за товарни превози и пощенски пратки, както и за медицински и хуманитарни полети.

Редица държави в Европа и на други континенти спряха да приемат самолети от Великобритания заради разпространяващ се там нов и изглежда по-заразен щам на коронавируса.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, който първоначално беше скептичен към съобщенията, че този щам е много по-заразен, изрази загриженост, след като се запозна с повече данни за него. Професорът по вирусология от берлинската болница "Шарите", написа в Туитър, че "за съжаление нещата не изглеждат добре". Той обаче добави, че положителното е, че досегашните случаи с тази мутация са се увеличили само в райони, в които и преди е била висока степента на разпространяване на инфекцията. Затова и по отношение на новия щам е от полза намаляването на физическите контакти, изтъква Дростен.

"Да бъдеш или да не бъдеш"

Днешните британски издания се спират обстойно на изолацията на Обединеното кралство, след като много държави спряха транспортните връзки с острова заради появатата на нов, по-заразен щам на коронавируса.

Лондонския в. Гардиън" коментира, че това наистина е горчива ирония и символично решение - Европа да затръшне вратите си пред британците само дни преди Великобритания така или иначе да се самоизолира завинаги чрез Брекзит.

Ако има бог на отмъщението, пише авторката на "Гардиън", тази нова болест, която застига първо нас, може да бъде възприета като божие наказание. Суеверните може да прибавят и вчерашния звезден знак - най-голямото сближаване на Юпитер и Сатурн от 400 години, което е повторение на появата на Витлеемската звезда.

Вирусите мутират извън контрола на правителствата, но това правителство изобщо не мутира и не научи нито един урок от опасното си несправяне с всеки един аспект на коронавирусната криза. Събитията от последната седмица представят Борис Джонсън и кабинета му в най-лошата светлина - снишаване, задълбочаване и отричане до рязък обратен завой в последната минута.

Самата държава чувства, че е извън контрол, коментира авторката на "Гардиън" и изтъква, че изглежда все едно правителството се вози на влак без машинист. Критиците на Джонсън казват, че той до последно не е искал да се прави обратен завой към изолация, за да не се стигне до експлозия в парламента, ако го беше обявил пред депутатите. Но Коледа в изолация, планирана месеци по-рано, щеше да е по-малко болезнена за семействата. Премиерът безсмислено подхрани надеждите им за празника, само за да ги разбие отново, заключава авторката.

Имайки предвид и коледните празници, и неяснотата дали в последния момент ще бъде постигнато споразумение с ЕС, лондонският "Таймс" използва Хамлетовия въпрос "Да бъдеш или да не бъдеш", след като министърът на здравеопазването призна, че новият щам на коронавируса е "извън контрол".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?