Великобритания и Франция се сближават във военната област

Великобритания и Франция се сближават във военната област

Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози подписаха в Лондон две споразумения за по-тясно военно сътрудничество между страните им, предадоха осведомителните агенции във вторник.

Първото споразумение е за създаване на "съвместни експедиционни сили" с численост няколко хиляди души. Те ще могат да бъдат мобилизирани за външни двустранни операции или за мисии на НАТО, ООН или ЕС. Всяка страна ще участва с по 5000 войници.

Това общо споразумение за военно сътрудничество предвижда още Великобритания и Франция да използват заедно самолетоносачи за тренировъчни цели и евентуално за съвместни операции. Всяка от двете държави обаче ще има право на вето дали да участва в каквато и да било съвместна операция с другата.

Великобритания и Франция освен това ще си сътрудничат при разработването на подводници, безпилотни самолети и ракети, за да спестят средства.

Второто споразумение ще позволи на двете страни от 2014 г. да извършват симулации на функционирането на ядрения си арсенал в Дижон, Източна Франция. Паралелно с това в Югоизточна Англия ще бъде открит научноизследователски център в ядрената област за специалисти от двете страни. Срокът на това споразумение е 50 години.

Споразуменията бяха определени във Франция като исторически. Британското правителство от своя страна наблегна на тяхната практическа стойност в период на строги бюджетни икономии.

И двамата лидери подчертаха, че двете споразумения няма да повлияят по какъвто и да било негативен начин както на никоя друга европейска страна, така и на НАТО. Те изразиха надежда, че засиленото сътрудничество ще намали разходите на Лондон и Париж за отбрана, които са сред най-високите в ЕС.

"Тук не става въпрос за европейска армия или общ ядрен арсенал. Великобритания и Франция ще останат суверенни нации", заяви Камерън.

Саркози отбеляза, че двете страни обединяват ресурси, защото са осъзнали, че са необходими нови идеи за справяне с проблемите на 21-и век. "Суверенитет не означава изолация", подчерта той.

Споделяне

Още от Свят