Великобритания и Германия готвят ново споразумение за отбрана след Брекзит

Великобритания и Германия планират ново споразумение в областта на отбраната, след като Лондон започне процедурата по излизане от Европейския съюз, съобщи вестник "Файненшъл таймс".
 
Демонстрирайки, че не е обърнала гръб на Европа, британският премиер Тереза Мей се опитва да подчертае приноса на Лондон към европейската отбрана.
 
Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че работи с Берлин "по общо изявление за бъдещото ни сътрудничество", докато от германското министерство потвърдиха само за общи проекти.
 
"Независимо от Брекзит, Великобритания остава важен партньор и съюзник в НАТО и в двустранните отношения", заявиха от Берлин.
 
Очаква се сътрудничеството да включва общи дейности в сферата на киберсигурността, обучението и морските патрули.
 
Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън преговаря за изграждане на военно сътрудничество с някои европейски държави в опит да ги убеди, че Лондон е отдаден на европейската сигурност.
 
По същия начин германският канцлер Ангела Меркел иска да подчертае, че Германия разширява способностите си за отбрана на фона на оплакванията на Тръмп, че европейските партньори на НАТО разчитат на САЩ.
 
Тази година, например, Великобритания ще базира новия си хеликоптер "Wildcat" на германска фрегата в Средиземно море.
 
Доналд Тръмп критикува европейските си партньори и особено Германия, че отделят твърде малко средства за отбрана и разчитат прекалено много на САЩ. 
 
Лондон и Берлин смятат за особено важно да покажат общ фронт в Източна Европа, където страни членки на НАТО се чувстват заплашени от Москва след кризата в Украйна и все по-увеличаващите се руски сили по западните граници на страната. 
 
Великобритания води разположените напоследък натовски сили в Естония, а Германия – в Литва. Канада и САЩ също разполагат свои сили в Латвия и Полша. В същото време Великобритания и Германия са ангажирани и в борбата срещу "Ислямска държава в Сирия и Ирак.
 
В същото време въпреки уверенията на Тръмп, че "100%" стои за НАТО, той настоява другите страни членки, особено Германия, да отделят повече за НАТО. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?