Великобритания и Германия подкрепят втори мандат на Лагард начело на МВФ

Кристин Лагард

Великобритания и Германия дадоха ключовата си подкрепа за втори мандат на Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ). Опитната французойка обаче се въздържа да потвърди, че иска мястото, предаде Асошиейтед прес.

Неотдавнашното понижение на прогнозите за икономическия растеж от МВФ и бъдещето на Лагард вълнуват много от участниците в Световния икономически форум тази седмица в Давос.

Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви в четвъртък, че правителството му е номинирало Кристин Лагард за оставане на поста.

"В момент, когато светът е изправен пред, както го нарекох, опасен коктейл от рискове, вярвам, че Кристин има визията, енергията и проницателността да помогне за направляване на глобалната икономика през идните години", отбеляза Озбърн.

Германското правителство бързо последва примера и финансовото министерство заяви, че Лагард е благоразумен и успешен мениджър на кризи през трудния период след финансовата криза.

На панел в Давос ръководителката на МВФ каза, че е поласкана, но не желае да потвърди дали ще приеме да остане, след като мандатът ѝ изтече през юли.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?