Великобритания и Холандия гласуват за ЕП

Великобритания и Холандия гласуват в четвъртък за Европейски парламент. Това са първите страни членки, чиито граждани ще упражнят правото си на вот. Процесът на изборите в ЕС ще се проведе в четири дни - до неделя, като в петък ще гласуват Латвия, Кипър, Малта и Словакия. Изборният процес в Италия и Чехия ще продължи от петък до неделя, а в останалите 18 страни членки на ЕС, сред които и България – в неделя.

Тази година европейците ще изберат общо 736 депутати.

Първите официални резултати от евроизборите както у нас, така и в останалите страни членки на ЕС трябва да бъдат оповестени не по-рано от 23.00 часа българско време, след като приключат и последните избори в страна членка.

Статистиката отчита непрекъснат спад на интереса към изборите за Европейски парламент, като избирателната активност на първите избори през 1979 година е била 63%, а на последните през 2004 г. - 45. 7%.

Британците гласуват в един ден за евродепутати и местна власт. Ще изберат 72-ма депутати. Шотландия, Уелс и Северна Ирланция ще излъчат съответно по 6, 4 и 3-ма депутати, а останалите ще са от Англия. По време на изборите през 2004 година избирателната активност във Великобритания бе 38%. Различните прогнози за тази година се движат от 28% до 50%, отбелязва ББС.

Очакванията са Лейбъристката партия на премиера Гордън Браун да претърпи сериозна загуба, както заради икономическата политика на правителството му, така и заради скандалите с неправомерните претенции за възстановяване на разходи от някои членове на британския парламент, отбелязва ДПА.

Холандците ще изберат 25 евродепутати, като се очаква избирателната активност да бъде около 40%. Лейбъристите и християндемократите са с изравнени шансове за победа, следвани от крайнодясната Партия на свободата на Херт Вилдерс.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?