Великобритания и още 4 страни ще ускорят производството на модифицирани ваксини

Великобритания и още 4 страни ще ускорят производството на модифицирани ваксини

Регулаторни органи във Великобритания и още четири страни планират да ускорят разработката на модифицирани ваксини срещу коронавирус, за да могат производителите да действат бързо срещу нововъзникващите варианти на вируса, предаде Асошиейтед прес.

Вече разрешените ваксини, които са били модифицирани срещу новите варианти, "няма да се нуждаят от чисто ново одобрение или дълги клинични изследвания", се казва в изявление на Британската служба за регулация на лекарствата и здравните продукти.

Новите насоки ще се дадат съвместно от регулаторните органи на Великобритания, Австралия, Канада, Сингапур и Швейцария. Те ще се опират на вече съществуващия модел за изменение на грипната ваксина в отговор на постоянните промени в този вирус.

Съгласно новите правила разработчиците трябва да дадат солидни доказателства, че модифицираните им ваксини осигуряват силен имунен отговор на вирусните варианти, както и данни, които показват, че те са безопасни и покриват нормите за качество.

Съобщението идва в момент на тревоги, че новооткрит в Бразилия вариант на коронавирус може да е по-устойчив на съществуващите ваксини от други варианти.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?