Великобритания и Русия се готвят да затоплят отношенията

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей обмисля среща с руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 този месец в Япония в опит за затопляне на отношенията преди идването на власт във Великобритания на нов министър-председател, съобщиха британските в. "Таймс" и "Гардиън".

Отношенията между Лондон и Москва достигнаха най-ниската си точка от Студената война насам след отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри през май 2018 г. с нервнопаралитичния токсин "Новичок". Мей обвини Русия, която отрече да е замесена по какъвто и да било начин. САЩ и европейските съюзници на Лондон се присъединиха към позицията на Мей и експулсираха небивал от времето на Студената война брой руски дипломати. В отговор Русия изгони западни дипломати, припомня Ройтерс.

Предишната среща на Мей с Путин беше на форума на високо равнище на Г-20 в Аржентина през ноември миналата година, когато руският президент разговаря с нея неофициално.

Срещата на лидерите от Г-20 в японския град Осака на 28 и 29 юни ще бъде последният форум на световни ръководители, в който Мей ще участва като министър-председател. Тя подаде оставка на 7 юни и през юли напуска поста.

Дипломатически източници са заявили пред "Таймс", че двустранна среща в Осака ще има, само ако е възможно да се определи общ дневен ред, който да доведе до конкретни резултати, в което двете страни се съмняват.

По време на Петербургския международен икономически форум Путин демонстрира, че би искал да отношенията с Великобритания да преминат в нова фаза, макар по-рано самият той да призна, че отношенията между двете страни са в задънена улица.

"Таймс" смята, че Путин е готов да подобри отношенията с Великобритания заради бизнеса, тъй като крупни руски бизнесмени са разтревожени от активните действия на Лондон по предотвратяване на притока на "мръсни пари" от Русия в Обединеното кралство.

Според "Гардиан" готовността на Лондон за размразяване на отношенията е свързана с това, че след взаимното прогонване на дипломати след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал миналата година, британското дипломатическо представителство изпитва проблеми с анализа на ситуацията в Русия и има нужда да увеличи щата си.

"Гардиан" обаче добавя, че според някои информации Путин предпочита да отвори нова страница в отношенията между двете страни не с отиващия си премиер Тереза Мей, а с нейния приемник, който засега е неизвестен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?