Великобритания и САЩ търсят сделка с Асад за оттеглянето му от властта

Русия готова да евакуира гражданите си от Сирия

Великобритания и САЩ търсят сделка с Асад за оттеглянето му от властта

Дипломатическите опити за прекратяване на кризата в Сирия продължават на фона на нови информации за насилие в страната.

Сирийската армия подложи на засилен обстрел в четвъртък квартали в градовете Хомс и Кусейр, които се опитва да завземе от ръцете на сирийската опозиция ден, след като вчера само за ден загинаха 90 души.

 

Опитите на международната общност за по-сериозни мерки срещу режима на Асад обаче продължават да са блокирани заради съпротивата на Русия, която обяви, че няма да позволи намеса в Сирия.

Според информация на "Файненшъл таймс" Великобритания и САЩ настояват за мирна конференция за Сирия, в която може да участват членове на режима на Башар Асад и на която евентуално на сирийския президент да му бъде предложена сделка, ако се оттегли от властта.

Решението за конференция, която да се състои може би преди края на месеца, е взето след като британският премиер Дейвид Камерън и американският президент Барак Обама са видели възможна промяна в позицията на Русия, твърди изданието, цитирано от БТА.

 

По-късно обаче руският външен министър Сергей Лавров заяви, че идеята международната общност може да принуди Асад да си върви, за да се реши кризата в Сирия,е неизпълнима.


"Схемата, според която президентът Асад трябва да си върви преди да стане нещо от гледна точка на спиране на насилието и задействането на политически процес, от самото начало не работи. Тя е неизпълнима, защото той няма да си отиде", заяви Лавров пред радио "Ехото на Москва".

 

"Трябва да се разбере, че за Башар Асад, каквото и да се мисли за отминалите избори, за неговата партия и политиката му гласуваха поне половината сирийци, които по различни причини виждат в него своето бъдеще и сигурност. Нашата логика остана непроменена", добави руският външен министър.

Руският вестник "Ведомости" пък съобщи, че властите в Москва са започнали подготовка за евакуация на гражданите си от Сирия, ако сблъсъците в близкоизточната страна продължат да се изострят или се стигне до чуждестранна военна намеса.

Според източници на изданието преди всичко ще бъдат евакуирани военнослужещите и цивилните руски граждани от пункта за материално-техническо обезпечение на Военноморския флот на Русия в Тартус. Там се намират около 100 души. С подготовката на евакуацията са натоварени министерствата на отбраната и на извънредните ситуации.


По данни на руското Министерство на външните работи в Сирия живеят около 100 000 руснаци.

 

Арабската лига пък от своя страна обяви, че иска да бъде преразгледан мандатът на Кофи Анан в Сирия, за да може международната общност да е сигурна, че страните в конфликта спазват мирния план.

"За да бъде осъществен този план, трябва да намерим нов механизъм", заяви заместник-генералният секретар на Лигата Ахмед бен Хели, съобщи Франс прес.

Арабската лига настоява още Русия да спре оръжейните доставки за сирийския режим, посочи Ахмед бен Хели.

"Всяко подпомагане на насилието трябва да бъде спряно, защото когато доставяте военни материали, помагате да бъдат убивани хора", каза Хели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят