Великобритания и страните от ЕАСТ се разбраха за правилата при "твърд Брекзит"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Великобритания и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), които са част и от Европейската икономическа зона (ЕИЗ) - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия - се споразумяха за правата на своите граждани, в случай че Обединеното кралство напусне Европейския съюз (ЕС) без сделка, съобщи Ройтерс.

Според разпространено днес съобщение на исландското правителство споразумението "защитава правата на гражданите на ЕАСТ, които живеят в Обединеното кралство, и на британските поданици, които живеят в държавите от ЕАСТ, така че да могат да продължат дейността си в случай на Брекзит без сделка".

"Това означава, че правата за пребиваване са гарантирани независимо от изхода от преговорите между (Европейския съюз и Обединеното кралство)", се отбелязва в комюникето.

По-рано днес норвежкото правителство обяви, че е предложило законопроект, който да гарантира правата на норвежците във Великобритания и на британците в Норвегия при "твърд Брекзит".

Миналата година Лондон и Осло се споразумяха да прилагат в двустранните си отношения принципите от споразумението за Брекзит, а сега новата договореност предвижда и сценария без сделка.

Норвежкият министър на правосъдието Тур Микел Вара изрази днес надежда, че Великобритания все пак ще напусне ЕС със споразумение.

Четвъртият член на ЕАСТ - Швейцария - не е част от ЕИЗ. Тя има сключени редица двустранни търговски споразумения със страни членки на ЕС.  

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?