Великобритания и Унгария също приканени да намалят дефицитите си

Финансовите министри от ЕС подкрепиха и призивите на Европейската комисия (ЕК) към Великобритания да сведе бюджетния си дефицит под 3% от БВП до 2007 г., предаде ДПА. Министрите подкрепиха и апелите към Унгария и тя да предприеме нови мерки за намаляване на дефицита си.

Бюджетният дефицит на Великобритания е 3,3% от БВП и трябва да бъде намален под прага от 3% до края на финансовата 2006-2007 г., бяха единодушни министрите в Брюксел.

Лондон не успява да спази европейските правила за втора поредна година.

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния каза, че очаква британският финансов министър Гордън Браун да се съобрази с препоръките на ЕС, като добави, че "отклонението" на Великобритания е малко, така че няма да са нужни "големи усилия" от страна на Браун, за да отговори на исканията на Брюксел.

Тъй като Великобритания не е член на еврозоната, тя не е застрашена от санкции, ако наруши финансовите ѝ правила.

Финансовите министри от ЕС подкрепиха и исканията на ЕК Унгария да представи до 1 септември т. г. допълнителни мерки за понижаване на огромния си бюджетен дефицит. Министрите приеха оценката, направена от ЕК по-рано през този месец, според която Унгария трябва да представи ревизиран финансов план, включващ "конкретни и структурни мерки", гарантиращи средносрочното намаляване на бюджетния дефицит на страната, който в момента е 6,1% от БВП.

Унгария също не е член на еврозоната, така че не е заплашена от санкции, ако не успее да спази европейските изисквания. Упреците на ЕС обаче не са от полза за унгарското правителство, което иска страната да въведе единната европейска валута през 2010 г., посочва ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес