Великобритания има доказателства за използването на зарин в Сирия

Великобритания има доказателства за използването на зарин в Сирия

Великобритания разполага с физиологически доказателства за използването на газ зарин в Сирия. Много вероятно е той да е бил използван от режима на Башар Асад, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от Франс прес.

"Получихме физиологични образци от Сирия, които бяха изследвани в Англия и те показаха наличието на газ зарин", каза говорителят. "Според нашите оценки е много вероятно режимът в Дамаск да е използвал тези химически оръжия в Сирия", допълни той.

Говорителят поясни, че към този момент Великобритания не разполага с доказателства за използване на химически оръжия от страна на сирийската въоръжена опозиция.

"Разполагаме с все повече информации, ограничени, но убедителни, че режимът е използвал и продължава да използва химически оръжия, по-специално газ зарин", каза той.

Говорителят припомни, че прибягването до химически оръжия е военно престъпление и подчерта, че Лондон иска от президента Асад да предостави на следователи на ООН незабавен и неограничен достъп до сирийската територия.

Вчера Франция обвини режима на Асад, че е използвал поне веднъж газ зарин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят