Великобритания има ново правителство, евроскептично като самата страна

След рокадата, направена от премиера Дейвид Камерън, британското правителство определено е евроскептично, по подобие на самата Великобритания, заяви новият министър на отбраната Майкъл Фалън, докато министър-председателят се готвеше да замине за Брюксел, за да осигури избирането на британски еврокомисар, предаде Франс прес.

"Със сигурност това е евроскептично правителство, но в момента и страната е евроскептична", заяви Фалън пред Би Би Си. "Ние мислим, че Европа е поела по лош път", добави консервативният министър, повтаряйки кредото на премиера Камерън, който се обявява за оставането на Великобритания в един реформиран Европейски съюз.

Фалън подложи на критика позицията на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Антиевропейската формация спечели последните европейски избори във Великобритания и се намира на трето място в проучванията на общественото мнение десет месеца преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат силно оспорвани.

"Отговорът на ЮКИП е просто да излезем от ЕС. Това не е решение. Решението е да постигнем реформите, които искаме, с подкрепата на общественото мнение", заяви Майкъл Фалън. Предвид обещанието на премиера Камерън да организира референдум за излизане от ЕС през 2017 г. Консервативната партия е единствената партия в момента, която предлага този избор на хората и подкрепя реформи, подчерта той.

Премиерът, който в сряда довършва последните промени в правителствения си екип, заложи на един по-млад кабинет с повече жени и повече евроскептици. Новият външен министър Филип Хамънд по-конкретно даде израз на общите нагласи, заявявайки, че няма да се поколебае да подкрепи излизане от ЕС, ако на страната му не бъдат върнати правомощия.

С разместванията в правителството си британският премиер, който предложи за еврокомисар неизвестния на обществото Джонатан Хил, подчертава риска страната му да напусне ЕС, смятат анализатори. Те посочват и рисковете от тази стратегия за бъдещето на самия Камерън.

"Камерън е на път да се постави сам в ъгъла, както на европейско ниво, така и у дома", смята Джанис Емануилидис от Центъра за европейска политика, институт за анализи на европейската политика, разположен в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа