Великобритания избира парламент

В Обединеното Кралство в четвъртък се провеждат парламентарни избори, регистрираните с право на вот граждани надхвърлят 44 милиона души. Избирателните секции отвориха врати в 7 часа местно време и работят до 22 часа. Първите резултати за това как е протекло гласуването ще станат ясни час по-късно.

Във вота участват 4150 кандидати за 650 мандата. Всеки от 650 избирателни окръга ще излъчи онзи кандидат, който събере най-много гласове.

За място в парламента претендират както шотландски и уелски националисти, така и зелените. Все пак вниманието е насочени към трите най-големи политически сили – Лейбъристката, която е на власт от 1997 г., Консервативната и Либерално-демократическата.

"Непопулярен, изоставащ в допитванията до общественото мнение, премиерът Гордън Браун много добре знае, че парламентарните избори за него са равносилни на политическото му оцеляване", коментира АФП.

Две социологически проучвания, направени вчера, потвърждават, че вероятно няма да бъде излъчен категоричен победител и може да се формира т.нар. висящ парламент.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?