Великобритания изпраща още 1 200 войници в Ирак

Великобритания изпраща още 1 200 войника в Ирак в допълнение към сегашния си контингент от 11 000 души, съобщи британският министър на отбраната Джеф Хун.

Днес той каза, че е постъпило спешно искане за два батальона плюс допълнителен състав и екипировка, които да заминат за британската зона в южната част на Ирак, предаде Си Ен Ен.

В телевизионно обръщение в неделя вечерта американският президент Буш каза, че са нужни допълнителни военни части за гарантиране сигурността на Ирак и ООН трябва да направи възможно изпращането на такива сили.

В писмото си до парламента британският министър казва, че тече процес на преразглеждане на числеността на британските сили в Ирак и дава да се разбере, че е възможно изпращане на още войници.

Единайсет британски войници загинаха в Ирак откакто на 1 май бе обявен краят на мащабните военни действия там.

Изпращането на допълнителни войски не е първосигнална реакция на последните атаки срещу коалиционните сили в Ирак. Това е част от стратегическия ни план за постигане на поставените цели, заяви говорител на премиера Тони Блеър. Междувременно популярността на британският премиер Тони Блеър и Лейбъристката партия се покачва, въпреки сянката, която падна върху правителството заради самоубийството на оръжейния експерт Дейвид Кели. Това сочи проучване, публикувано днес във в. Таймс.

Според сондажа, осъществен на 5 и 6 септември, 39 на сто от анкетираните подкрепят Лейбъристката партия, 32 на сто застават зад консервативната опозиция, а 19 на сто - зад Либерал-демократите, предаде Ройтерс.

В сравнение с подобно проучване, извършено преди един месец, популярността на лейбъристите се е повишила с 5 процента. През август те бяха подкрепени от 34 на сто от анкетираните. За консерваторите се обявиха 32 на сто, а за либерал-демократите - 25 на сто.

Според Таймс повишеният рейтинг на лейбъристите и на премиера Блеър може да се обясни с първите признаци на съживяване на икономиката, по-специално на промишленото производство във Великобритания.

Тези добри новини могат отчасти да заличат негативния ефект от влошаването на обстановката в Ирак, където са разположени 10 500 войници и предстои да бъдат изпратени нови попълнения, отбелязва АФП.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?