Великобритания може да прекрати едностранно Брекзит

Великобритания може да прекрати едностранно Брекзит

Великобритания може да прекрати едностранно процедурата по Брекзит, съобщи генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес-Бордона, цитиран от Ройтерс.

Според него съдът трябва да вземе решение, че член 50 позволява едностранно оттегляне на уведомлението за намерение за напускане на ЕС, се казва в изявление на съда.

Мненията на генералния адвокат нямат задължителна сила, но съдът обикновено се съобразява с тях при вземането на крайно решение, отбелязва Ройтерс.

Съдът не е съобщил конкретна дата, на която ще съобщи тълкувателното си решение дали Великобритания има право да се откаже от Брекзита, но се очаква това да се случи през идните седмици.

Във вторник британските депутати започват дебати за условията по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Те ще продължат 5 дни, а на 11 декември ще има гласуване, което ще определи бъдещето на страната и това на премиера Тереза Мей, съобщи Франс прес.

Споразумението за развода, плод на 17 месеца трудни преговори, е представено от Мей като "най-доброто възможно". Министър-председателят ще даде начало на днешните дебати.

Текстът на споразумението обаче предизвиква враждебност у депутати от всички политически сили - опозиционната Лейбъристка партия, проевропейската партия "Либерални демократи", Шотландска национална партия, Демократичната юнионистка партия, северноирландския съюзник на Мей, както и десетки консерватори, привърженици на идеята за твърд Брекзит.

Изправена пред опасността от провал в парламента, Тереза Мей каза, че ако не бъде приет планът ѝ, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, а това ще доведе до сериозни последици за британската икономика. Тя предупреди дори, че може изобщо да няма Брекзит.

Лейбъристите казаха, че ще предложат вот на недоверие, ако Мей не успее да прокара текста.

Във вторник еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер коментира, че ако Великобритания остане в ЕС, ще запази договорените от премиера Маргарет Тачър отстъпки от вноските в бюджета на Общността.

Той отбеляза, че засега оставането на Великобритания е хипотеза. По неговите думи Европейската комисия безпристрастно ще изчака крайното решение на Европейския съд дали Лондон едностранно може да оттегли искането си за напускане на ЕС.

Йотингер заяви, че в бъдещия многогодишен бюджет на ЕС политиката на сближаване, позната досега, ще бъде загърбена.

По неговите думи, вместо за строежи на инфраструктура, занапред се предвижда тези средства да бъдат насочени към изследвания. Еврокомисарят изрази благодарност на българското и австрийското председателство на Съвета на ЕС за усилията, свързани с преговорите за следващия общностен бюджет.

Той изрази надеждата преговорите да завършат до Великден. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа