Великобритания наложи частично оръжейно ембарго на Израел

Великобритания извести израелското правителство, че налага ембарго на доставките на оръжия за военноморските сили на Израел. Решението на изпълнителната власт бе взето под натиска на парламента и правозащитните организации.

Основен мотив стана офанзивата в ивицата Газа през януари тази година.

Великобритания смята, че използуването на нейните военни системи в боевете срещу Хамас е нарушение на договорите между двете страни, които определят в какви случаи може да бъде използувано английско оръжие.

Ембаргото се въвежда след тримесечна проверка на целия британски военен експорт за Израел. В телеграмата, изпратена до израелското външно министерство, се казва, че при проверката са преразгледани 182 договора за доставка на оръжия за Израел, 35 от тях за военноморските сили. Пет лиценза са анулирани.

Израелските медии коментират, че ембаргото от страна на Великобритания на практика няма да повлияе на бойната готовност на ВМС на Израел, защото обемът на английските доставки не е голям. Въпреки това се смята, че мерките могат да доведат до негативни резултати на международно ниво и да провокират аналогични действия от други страни.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?