Великобритания направи поредна стъпка към Брекзит

Великобритания направи поредна стъпка към Брекзит

Великобритания направи още стъпка към напускане на ЕС на 31 януари, след като парламентът одобри законопроекта, необходим за ратифициране на споразумението с Брюксел, съобщи Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън отказа да приеме каквито и да било промени в закона за споразумението за напускане на ЕС въпреки възраженията на опозиционни депутати, че е втвърдил условията му.

Депутатите от горната камара на британския парламент можеха да се опитат да внесат отново промени, но решиха да се въздържат и така позволиха приемането му.

Одобряването на споразумението от Европейския парламент е предвидено за 29 януари, с което Великобритания ще може да напусне официално ЕС на 31 януари.

След победата на Консервативната партия на предсрочните парламентарни избори на 12 декември миналата година, Брекзитът стана тема, за която никой не иска да слуша - дори Борис Джонсън, пише британският в. "Гардиън", отбелязвайки, че в известен смисъл това е облекчение за цялата страна, която има нужда да забрави травмата.

Но въпреки че основният въпрос е уреден, Великобритания трябва да се научи отново да мисли за Брекзита - без да съживява отново страстите от последните три години. Излизането от ЕС следващата седмица обаче не означава, че британците са "приключили с Брекзита".

Великобритания ще спре да е член на ЕС, за радост на някои и скръб на други. Но това е краят на началото и нищо повече.

През идните седмици и месеци ще трябва да признаем, че Брекзитът остава в центъра на политическия живот и ще повлияе на почти всеки важен избор, пред който ще се изправи Лондон през идните години.

Предстои да бъдат решени въпросите, свързани с търговията и регулационните разпоредби - и този въпрос ще бъде поставен особено остро през юни, когато Джонсън ще трябва да реши дали да поиска удължаване на преходния период.

За да бъде спазен поставения от консервативния премиер срок до края на тази година, трябва да бъдат разрешени вътрешнополитически въпроси като регулирането на финансовите услуги, земеделието, риболова, човешките права след Брекзита и сепаратистките стремежи в самата Великобритания, особено от Шотландия и Северна Ирландия - но също и от региони в Англия и Уелс.

Всички те са трудни за разрешаване - и са свързани с Брекзита, независимо дали премиерът харесва този факт, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.   

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?