Великобритания нареди разследване за дискриминация срещу кандидати за убежище

Великобритания нареди разследване за дискриминация срещу кандидати за убежище

Британското правителство разпореди разследване на твърдения за дискриминация срещу кандидати за убежище след информация, че много от предоставените им жилища имат червени входни врати, което ги прави лесна мишена за расистки нападения, предаде Ройтерс.

Държавният министър за емиграцията Джеймс Брукеншир каза, че вътрешното министерство ще проучи случая, след като разследване на британския в. "Таймс" е установило, че повечето обществени жилища за кандидати за убежище от Сирия и Източна Европа в град Мидълзбро имат червени входни врати. Кандидати за убежище са се оплакали, че отличителната боя ги прави лесна мишена за вандалски прояви.

"Ако открием някакви доказателства за дискриминация срещу кандидати за убежище, незабавно ще бъдат предприети действия по въпроса, а такова поведение няма да бъде толерирано", заяви Брукеншир.

Фирмата Джи Фор Ес, която има договор за осигуряване на жилища за кандидати за убежище в района, отрича да води дискриминационна политика, но каза, че ще пребоядиса вратите, за да "няма преобладаващ цвят".

Според "Таймс" кандидати за убежище, настанени в жилища в Мидълзбро, са казали, че по прозорците им били хвърляни яйца и камъни, вратите им били намазвани с кучешки изпражнения, а хора им подвиквали расистки подигравки.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?