Великобритания не се опитва да плаши Европа, каза британският министър по Брекзита

Великобритания не се опитва да плаши Европа, каза британският министър по Брекзита

Великобритания не се опитва сплашва Европа с твърдението си, че борбата с тероризма ще бъде отслабена, ако тя напусне ЕС без цялостно споразумение. Това заяви британският министър по Брекзита Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс.

С писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, връчено му вчера, премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей активира член 50 от Лисабонския договор и положи началото на преговорите по раздялата. В текста на документа се казваше, че "нашето сътрудничество в борбата с престъпността и тероризма ще отслабне", ако Великобритания напусне ЕС без ново споразумение.

По този повод Дейвид Дейвис уточни пред Би Би Си, че това не е заплаха. "Това е констатация на факт, който ще бъде болезнен за всички нас, . . . ако не стигнем до сделка. Това е аргумент в полза на сделката", каза той.

По думите на министъра Лондон се стреми към "цялостно" споразумение, което обхваща търговията, сигурността и всички аспекти на настоящите взаимоотношения и затова иска да бъда запазени възможно най-много от взаимните ползи. "Това според мен е изключително разумен подход и в никакъв случай не е заплаха", заключи Дейвид Дейвис.

Той подчерта, че въпреки опасенията на Брюксел относно сигурността, някои европейски лидери са посрещнали положително писмото на Мей.

Пред тв канал Ай Ти Ви Дейвис каза, че Великобритания няма намерение да плаща на ЕС огромни суми заради развода. В коментар на медийни публикации, че Лондон може да плати на Брюксел сума до 50 милиарда лири (58 млрд. евро) главният британски преговарящ обяви, че засега от Европейската комисия не са постъпвали искания за дължими пари.

Дейвис обеща Лондон да изпълни задълженията си, но "не се очаква плащането на някакви огромни суми".

По-рано британски медии писаха, че Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС по Брекзита, разработвал варианта бъдещото споразумение да включва изискването Лондон да внесе в бюджета на ЕС между 50 и 60 милиарда евро. Това били средства, за които Лондон вече бил поел ангажимент, за да се изплащат пенсии на британците в Европа, да се осигуряват гаранции по кредити и за други разходи.

Споделяне

Още от Европа