Великобритания няма да получи по-добра сделка за Брекзит

Михаел Рот

ЕС има достатъчно лостове да накара Лондон да плати задълженията си към общностния бюджет

Европейският съюз и неговите страни членки нямат готовност да предоговорят сделката за Брекзит, сключена между Лондон и Брюксел, който и да бъде следващия британски премиер. Това заяви във вторник германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот, цитиран от Ройтерс.

Министърът каза, че кандидатите за мястото на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия и премиер на страната ще е добре да имат това предвид, когато дават предизборни обещания.

"ЕС и държавите членки не може да бъдат изнудвани", каза Рот пред Ройтерс и добави: "Не виждам желание за рестартиране на преговорите отначало. Кандидатите ще е добре да имат това предвид в хода на вътрешнопартийната си кампания".

Няколко от кандидатите за премиерския пост вече обещаха да договорят по-благоприятни условия за излизането на Великобритания от ЕС, отколкото Мей успя да постигне.

Изборът на нов британски премиер няма да промени вече договореното споразумение за излизане на Лондон от ЕС, заяви днес и говорител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Запитан за обещанието на Борис Джонсън, фаворит за поста на Тереза Мей, че може да не плати 39 милиарда лири задължения към бюджета на ЕС, говорителят каза: "Всеки знае какво е договорено. Това, което е договорено, е одобрено от всички страни членки и изборът на нов премиер няма да промени параметрите на сделката".

Джонсън заяви преди дни, че Лондон ще откаже да изпълни задълженията си, ако не бъдат постигнати по-благоприятни условия за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

ЕС разполага с достатъчно правни възможности да принуди Великобритания да плати поетите задължения към бюджета на Общността, заяви от своя страна белгийският евродепутат Хилде Ваутманс, цитирана от местни медии.

Тя определя заплахата на Борис Джонсън, че сметката няма да бъде платена, като неприемлива.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?