Великобритания няма да ползва сезонните работници от България и Румъния

През декември схемата за сезонни земеделски работници, чрез която хиляди българи и румънци работеха по шест месеца във Великобритания, ще бъде прекратена. Това е заявил английският министър за миграцията Марк Харпър в парламента, цитиран от "Гардиън".

Решението е взето въпреки предупреждение на експерти по миграционните въпроси от британското вътрешно министерство, че ако не бъде продължена схемата, плодовете и зеленчуците рязко ще поскъпнат.

Схемата осигурява около 1/3 от сезонната работна сила в британското земеделие. Миналата година по нея във Великобритания са работили 21 250 души.

Според министъра сега се търси начин безработните британци да поемат тази работа. Харпър посочи, че в момента британските земеделски производители наемат около половината от берачите си от Полша и други източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 година, и около една трета от Румъния и България. "Сезонната земеделска работа може да дава добри заплати и секторът трябва да може да привлича и задържа работници от Великобритания и Европейското икономическо пространство", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят